- Bedre bilist med promille

Stortingsrepresentant Jørn Stang (Uavh.) ser ikke noe problem i at folk kjører med litt alkohol innabords. Tvert imot tror han at litt promille skjerper sansene og gjør bilistene til bedre sjåfører.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Uttalelsene falt da Stang, som tilhører Det Liberale Folkepartiet (DLF), ble intervjuet av radiostasjonen Melodi FM.

Han synes dagens promillegrense på 0,2 er problematisk å forholde seg til.

Han viser til en undersøkelse utført ved det tyske forskningsinstituttet Krüger, som viser at bilførere med en promille på 0,4 faktisk er bedre sjåfører enn de som er helt edru.

Stang hevder overfor Dagsavisen at litt alkohol bare skjerper sansene, men legger til at dette selvfølgelig er individuelt, og at ikke absolutt alle vil bli bedre sjåfører med promille.

Han avviser også at han selv tyr til alkohol for å bli en bedre bilfører, men at han etter en lettøl og et måltid aldri kan være helt sikker på om han er under grensen på 0,2.

Den nye promillegrensen som ble vedtatt for ett år siden får det glatte lag av Stang:

- I sin iver etter å ta de store fyllekjørerne, stempler man folk som forbrytere hvis de har lav promille i blodet. Grensen er så lav at selv sukkertøy, kaker, syrnede melkeprodukter eller hva vet jeg, gir utslag i kontroller. Det går på rettssikkerheten løs, og er en gal bruk av ressurser, sier Stang til Dagsavisen.

Direktøren for Trygg Trafikk, Leif A. Ellevset, sier han er sjokkert over Stangs uttalelser, og hevder at den tyske undersøkelsen ikke holder mål.

Stang henviser ham imidlertid til det norske fagmiljøet, blant annet Rettstoksikologisk institutt og andre høringsinstanser, som uttalte skepsis før Stortingets 0,2-vedtak. Han hevder også at det nå ser det ut til at det arbeides innad i EU for å få til en felles promillegrense på 0,5.

– Snart kan det komme et EU-direktiv på 0,5, som Norge er nødt til å gjennomføre på grunn av EØS-avtalen, sier Stang.

LEI AV «PROMILLEHYSTERI»: Stortingsrepresentant Jørn Stang (Uavhengig) mener at litt promille kan gjøre oss til bedre sjåfører.