- Bedre da Berlin-muren stod

En firedel av vesttyskerne i ny undersøkelse

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): 15 år etter Berlin-murens fall, sier nesten en firedel av alle vesttyskere at det var bedre å være tysker da muren stod.

«Var det bedre da muren mellom øst og vest fremdeles stod?» var spørsmålet. 24 prosent av vesttyskerne svarte ja.

I det tidligere Øst-Tyskland svarte bare 12 prosent det samme. Undersøkelsen ble referert i Berliner Morgenpost i går. Også avisa Die Welt omtaler saken.

Folk i selve Berlin er ikke like positive til tiden da muren stod. Bare 11 prosent i det tidligere Vest-Berlin og åtte prosent i tidligere Øst-Berlin var enige. Folk i Berlin opplevde på kroppen hvordan det var å leve i en delt by i nesten 30 år.

Fordommene mot folk fra «den andre siden» kom også fram i undersøkelsen. 58 prosent av vestberlinerne er enige i utsagnet «Østtyskere synes ofte synd på seg selv». Til gjengjeld svarte 47 prosent av østberlinerne av de synes vesttyskere erobret Øst-Tyskland i koloniaktig stil.

Etter at Tyskland ble gjenforent i 1990, har staten brukt over 12 000 milliarder på å gjenoppbygge den østlige delen av landet, ifølge AP. Landsdelen henger fremdeles etter økonomisk, og får ofte skylda for de økonomiske problemene i Tyskland.

2000 personer i Berlin og Brandenburg-regionen ble spurt.

- Bedre da Berlin-muren stod