Foto: Nina Hansen / Dagbladet
Foto: Nina Hansen / DagbladetVis mer

Bedre effektivitet kunne gitt kommunene 29 milliarder

Hvis de mest effektive kommunene i Norge fikk sette standarden, kunne man fått frigjort 29 milliarder kroner til bedre skole og eldreomsorg.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bare innen pleie- og omsorgssektoren ville norske kommunepolitikere ha fått over 12 milliarder kroner mer å rutte med (rundt 15.000 sykehjemsplasser) hvis man lot de mest effektive kommunene sette standarden, skriver Aftenposten.

Tallene er satt sammen av professor Lars-Erik Borge ved NTNU i Trondheim. Den er basert på en rapport om effektiviteten i norske kommuner som regjeringen fikk utarbeidet tidligere i år.

- Tallene viser at det er store forskjeller fra kommune til kommune når det gjelder hvor mange liggedøgn på et sykehjem eller grunnskolepoeng den enkelte kommune får ut av hver krone, sier Borge.

I bare halvparten av kommunene får formannskapet eller kommunestyret jevnlige rapporter om utviklingen i effektivitet i sin kommune.

Høyres leder Erna Solberg mener 29 milliarder er et oppsiktsvekkende høyt tall, mens leder av finanskomiteen på Stortinget, Torgeir Micaelsen (Ap) mener dette er viktige tall.

- De er en klar indikator på at vi både i staten og i kommunene fortsatt har mye å lære av hverandre for å gjøre ting smartere i offentlig sektor, sier han.

(NTB)