- Bedre enn kaos

Hvorfor støtter somaliere islamistene? Norsk-somalieren Said Farah svarte leserne.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): I dag holdt statssekretær Raymond Johansen i Utenriksdepartementet (UD) et møte med representanter for somaliere i Norge.

- Hensikten med møtet var å samle somaliere og høre på deres bekymringer og meninger om det som skjer i hjemlandet deres, sa Johansen til Dagbladet.no etter møtet.

Han fortalte at flere somaliere uttrykte stor bekymring for slektninger i Somalia, og at de er svært usikre på fremtiden. Om den etiopiske invasjonen betyr starten på et fredeligere Somalia, eller om det betyr starten på en langvarig krig, er usikkert.

- Mange er for invasjonen, mens mange er mot. Det Norge vil gjøre, er å prøve å få de to partene til å prate sammen, sa Johansen.

- Etioperne må ut

På møtet deltok blant annet Said Farah, leder i Somalisk velferdsorganisasjon. Han mener de etiopiske styrkene må ut av Somalia før det kan bli fred.

- De fleste somaliere er i mot invasjonen. Grunnen til det er at regjeringen har veldig liten støtte blant befolkningen. Når regjeringen da tilkaller etiopiske styrker for å få hjelp, er det akkurat som om Etiopia går til krig mot den somaliske befolkningen, sier han til Dagbladet.no.

Farah forteller at det var islamistene som kom og skapte fred i Somalia etter borgerkrigen. Selv om de samtidig innførte strenge Sharia-lover, var dette et bedre alternativ enn krig og uro.

KAOS: Etiopiske styrker er på vei mot hovedstaden Mogadishu i Somalia. Om invasjonen betyr snarlig fred eller varig krig, er usikkert. Foto: Reuters/Scanpix
KAOS: Etiopiske styrker er på vei mot hovedstaden Mogadishu i Somalia. Om invasjonen betyr snarlig fred eller varig krig, er usikkert. Foto: Reuters/Scanpix Vis mer

- Folk er lei av krig. Islamister er bedre enn kaos, sier han.Farah tviler på at somaliere i Norge sender penger til islamisters krigføring i Somalia. Han tror heller ikke at islamistene er terrorister.

- En del av islamistene kan være veldig konservative, og noen kan også ha vært terrorister. Problemet er at jo fort man nevner ordet terrorist, kommer USA. Det er slik det har blitt i verden, sier Said Farah.

- Grenser må bevares

Mohamed Adan er Somalilands representant i Norge. Somaliland erklærte seg som en uavhenig stat i 1991, men er ikke anerkjent som uavhengig av andre land. Likevel har de gjennomført både presidentvalg og parlamentsvalg.

Adan sier at årsaken til at mange somaliere støtter islamistene, er fordi de i det minste innførte fred. Han tror Somalia bør gjøre som Somaliland.

- Vi har demokrati og ønsker nå at andre land skal anerkjenne at vi er en selvstendig stat. Grensene må bevares slik de var i kolonitiden, sier han til Dagbladet.no.

Adan sier at det de ønsker er en dialog, og at somalierne selv skal bestemme hvem de vil skal regjere i landet.

- Somalia burde sitte alene og diskutere hvordan de skal bygge opp landet sitt fra bunnen igjen. Andre land bør ikke blande seg inn. Det man ønsker er fred.

- Bedre enn kaos

Ifølge Adan er overgangsregjeringen lite populær blant somaliere. Dette er grunnen til at mange heller velger å støtte islamistene.

- President Abdullah Yusuf er en kriger. Det var han som bombet flyplassen i Mogadishu i og med at han ba om hjelp fra de etiopiske styrkene. Hvordan kan han regjere i Somalia? spør Adan.

VIL HA ETIOPERNE UT AV SOMALIA: Leder i Somalisk velferdsorganisasjon, Said Farah.