TAPTE HUSET: USAs president, Donald Trump, vil trolig skylde på Demokratene og deres sannsynlige speaker, Nancy Pelosi, i Representantenes hus dersom han ikke får gjennomført sin politikk. Foto: AP Photo/J. Scott Applewhite, Pool
TAPTE HUSET: USAs president, Donald Trump, vil trolig skylde på Demokratene og deres sannsynlige speaker, Nancy Pelosi, i Representantenes hus dersom han ikke får gjennomført sin politikk. Foto: AP Photo/J. Scott Applewhite, PoolVis mer

Mellomvalget i USA:

- Bedre for Trump at Demokratene vinner

Nederlaget i mellomvalget kan skape store problemer for USAs president de neste par åra. Likevel kan det være godt nytt for ham i valgkampen i 2020.

WASHINGTON D.C. (Dagbladet): Det amerikanske mellomvalget endte med en nedtur for Demokratene i Senatet hvor Republikanerne bevarer kontrollen. Men i Representantenes hus gjorde Demokratene som ventet et særdeles godt valg og gjenvant kontrollen, ifølge blant andre CNN, Fox News og NBC News.

- Dramatisk forandring

Den svært erfarne CBS-journalisten Mark Knoller dekker Det hvite hus tett.

- Dette er et nederlag president Trump var forberedt på. Det forandrer dramatisk dynamikken i de neste to åra hans som president - særlig på grunn av nøkkelordet: stevningsmyndighet. Det betyr at Demokratene kan starte etterforskninger som Republikanerne har blokkert i de to siste åra, skriver han på Twitter.

På kort sikt betyr valgresulatet trøbbel for Trump. Demokratene i Representantenes hus kan stanse mye av lovgivningen han ønsker å få gjennomført.

VALG: Etter mellomvalget i USA valgte hundrevis av amerikanere å sette klistremerker med påskriften «Jeg stemte» på gravsteinen til Susan B. Anthony. Video: CNN Vis mer

- Valgresultatet i Representantenes hus var en temmelig bred avvisning av Trumps politikk hvor Demokratene vant selv i uventede steder som Oklahoma. Trumps lovgivningsagenda er over. Det blir ikke noen mur på grensa mot Mexico uten at han gir Demokratene noe virkelig stort i gjengjeld. Det blir ikke flere skattekutt uten at noen av skattekuttene han allerede har gitt blir fjernet. Dessuten vil det bli åpnet en lang rekke etterforskninger mot ham, sier reporter i Det hvite hus for Bloomberg News, Alex Wayne, til Dagbladet.

- Langt mer komplisert

Kammeret kommer nemlig til å kunne begynne et intenst ettersyn med Trump-administrasjonen og presidenten selv. De får blant annet myndighet til å stevne vitner og kreve innsyn i dokumenter. De kan for eksempel få myndighet til å kreve at Trump må offentliggjøre selvangivelsen sin. Slik kan de stikke store kjepper i hjulene for Trump.

- Dersom Trump for eksempel forsøker å sparke Robert Mueller, som leder Russland-etterforskningen, vil Representantenes hus kunne starte sine egne etterforskninger. De neste to åra vil kort sagt bli langt mer kompliserte for ham. Det vil bli et helt nytt presidentskap fra januar av, sier Wayne.

Han tror lite på at presidenten vil klare å endre seg og bli en mer tverrpolitisk president.

- Retorikken hans på valgkampmøter de siste par månedene har skapt mye splittelse. Jeg tror dette kommer til å føre til en enda mer fastlåst situasjon i Washington, og et enda mer splittet land, sier Wayne.

Det hvite hus hevder selv at valgnatta ikke ble så ille.

- Det hvite hus spinner valgnatta som bedre enn forventet. I den forstand at de ikke mistet kontrollen i begge kamre, og at Florida-guvernøren forblir republikansk, så er det det. Men. Det at Representantenes hus snur, og omfanget av etterforskninger er nesten helt sikkert rystende, skriver New York Times-journalist Maggie Haberman på Twitter.

MELLOMVALG I USA: - De er yngre, brunere og kulere. Slik oppsummerer CNNs kommentator Van Jones det kan mener er begynnelsen på et nytt Demokratisk parti. Video: CNN Vis mer

- Best som offer

Meningsmålingseksperten John Zogby mener likevel dette kan ende som en stor fordel for Donald Trump i presidentvalgkampen i 2020.

- Trump er på sitt beste når han kan spille et offer. Det beste som kan skje ham er at eliten beseiret ham med fake news. Det er bedre for Trump om Demokratene vinner. Da kan han drive valgkamp mot dem i 2020, forklarer Zogby til Dagbladet før resultatet er klart.

MENINGSMÅLINGSEKSPERT: Meningsmålingsekspert John Zogby tror Donald Trump kan ha stor suksess med å spille offer. Foto: Vegard Kristiansen Kvaale / Dagbladet
MENINGSMÅLINGSEKSPERT: Meningsmålingsekspert John Zogby tror Donald Trump kan ha stor suksess med å spille offer. Foto: Vegard Kristiansen Kvaale / Dagbladet Vis mer

- At Demokratene gjenvinner Representantenes hus, betyr at Trump nå har en arm av myndighetene han kan skylde på når han ikke får det som han vil. Om det vil hjelpe ham i 2020, vet jeg ikke. Men han vil bruke det, skriver MSNBC-anker Katy Tur på Twitter.

Det er Wayne helt enig i.

- Jeg tror definitivt Trump kommer til å bruke Demokratene som en syndebukk. Det vil særlig skje dersom økonomien går dårligere. Trump kommer ikke til å ta ansvaret for det, sier Wayne til Dagbladet.

Selv så Trump, som ikke akkurat er kjent for å være beskjeden, likevel ut til å være ved godt mot etter mellomvalget.

Enorm suksess i kveld. Takk til alle! skriver han på Twitter.

- Ny dag i Amerika

Resultatene i mellomvalget viser dessuten at Demokratene vinner Representantenes hus ved å ta distrikter fra Republikanerne i forstedene. Som prognosene viste på forhånd styrket samtidig Republikanerne flertallet i Senatet.

Mest sannsynlig vil Nancy Pelosi bli Demokratenes speaker i Representantenes hus.

- I morgen vil bli en ny dag i Amerika. La oss hedre alle de mangfoldige kandidatene som nå har tatt tilbake Representantenes hus. Dette handler om mer enn Republikanere og Demokrater. Det handler om å gjenbygge den grunnlovsfestede kontrollen av USAs president, sier Pelosi i sin seierstale.

Zogby mener imidlertid at det er tydelige tegn til at Demokratene går lengre mot venstre, mens Republikanerne går lenger til høyre.

- Et nytt parti venter på å bli dannet. Det er et sentrumsparti som er drevet av å finne pragmatiske løsninger, og som er ledet av millenniumsgenerasjonen, sier Zogby.

VALG I USA: 6.november var det mellomvalg i USA. Da skapte disse kvinnene historie. Video: CNN Vis mer