Bedre Intel videre

Intel stiger 11 prosent i etterbørshandelen. Glem taperen Cisco, fokusér på det positive! Følg med Opticom, RCL og Tandberg i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Vi er midt i den travle sesongen med resultatrapportering, og Intel sparket i gang runden blant gigantene denne uken. Resultatet på 16 cent per aksje var én cent bedre enn ventet, og selskapet kom med signaler som kan tolkes i retning av at det verste kanskje er over for Intels vedkommende. Selskapet kom i alle fall ikke med noen signaler som gjorde utsiktene enda mørkere.

Reaksjonen var enorm. Aksjen steg 11 prosent i etterbørshandel .

Dermed ble resultatvarselet fra Cisco glemt. Det var en voldsom fokusering på selskapets andre resultatvarsel på andre måned . I TV2-nyhetene ble til og med selskapet utropt til det selskapet med høyest markedsverdi av alle i hele verden, men Microsoft er for eksempel nesten tre ganger så mye verd.

Og kanskje er det slik at man legger for mye vekt på ett enkelt selskaps problemer. Finanskanalen refererte i februar, etter et svakt kvartalsresultat, en analytiker som mente at Cisco var blitt en skygge av seg selv. Kanskje er ikke alle problemene til Cisco bare bransjeproblemer, men også at Cisco møter hardere konkurranse? Man må vokte seg for å tro at ett selskaps utvikling er automatisk er synonymt med andre selskapers utvikling. Ciscos konkurrent Juniper antas å ha spist innpå Ciscos dominerende markedsposisjon, men får ikke betalt for det i aksjekursen.

Kanskje er det også slik at de nye reglene for omgang med informasjon gjør at markedet leter litt mye utenfor selskapene når de skal forsøke å spå utviklingen. De nye reglene ('Fair Disclosure') gir nemlig strenge føringer for hva og når et selskap kan si noe om utviklingen.

Målet med reglene var å hindre at utvalgte analytikere og investorer fikk informasjon som ikke andre fikk.

Ideen var god, men som Finanskanalen påpekte da forslaget først kom, innebar de nye reglene flere problemer, så vel praktiske som prinsipielle.

De nye reglene kan nemlig i sin ytterste konsekvens ha bidratt til den voldsomme turbulensen i aksjemarkedet. De er i alle fall stadig flere som nå hevder dette.

Årsaken er formen og hyppigheten på selskapenes resultatanslag. Mens aktive og nysgjerrige analytikere og investorer tidligere fortløpende justerte sine estimater, må selskapet nå komme ut med melding om den minste informasjon som kan tenkes å påvirke kursene. Det kan ha resultert i at selskapene, i frykt for å bryte reglene, har sendt ut flere resultatvarsler enn de ellers ville gjort. Trolig er det også grunnen til at flere selskaper nå har sluttet å gi prognoser.

Dette siste har mange i markedet tolket som om at man står overfor den totale kollaps, men så ille behøver det ikke være. Dermed kan de nye reglene ha bidratt til de sterke svingningene vi har sett.

Erfaringene er neppe mange nok, og reglene har ikke vært gjeldende lenge nok til at en endelig konklusjon kan dras. Men allerede nå antyder den fungerende sjefen for det amerikanske kredittilynet (SEC), Laura Unger, at hun kan komme til å gjøre noe med reglene. Hun var den eneste av de fire i SEC som stemte mot regelen da den kom, og med partifelle George W.Bush i presidentstolen, kan det godt hende at loven er på vei ut.

Gitt at markedet er skremt av for mange og voldsomme resultatvarsler, bør det da være håp om at det verste er ute av dårlig nytt.

Intels resultatrapport etter børsstengning i går kan tyde på det. Selskapet leverte et litt bedre resultat enn ventet, og kom ikke med nye signaler som gir grunn til å tro at det blir verre enn det markedet allerede har diskontert av dårlig nytt. Kanskje har de mange og gjentatte resultatvarslene fått markedet til å diskontere de samme dårlig nyheter litt for mange ganger? Intels rapport i går ga markedet liten grunn til å fortsette med det.

Men hvis Intels rapport antyder at vi de nærmeste to kvartalene er nær en bunn i inntjeningen, når skal markedet opp?

Den amerikanske investeringsbanken Bear Stearns har tatt historien til hjelp og funnet ut at de ganger selskapene i S&P 500-indeksen hadde to påfølgende kvartaler med resultatfall (inntjeningsresesjon), så snudde markedet i snitt 8,5 måneder før selskapene kunne berette om oppsving i resultatene (basert på 11 slike hendelser)

Det er dermed for sent å vente på signaler om bedring i resultatene om du skal ha god avkastning. Du må derimot ta en sjanse på at resultatene viser bedring mot slutten av året Tror du på det, bør du kjøpe aksjer nå.

Men, som Bear Stearns selv påpeker, den nåværende (inntjenings-)resesjonen er ikke som andre resesjoner. Tidligere har S&P 500-indeksen i snitt vist en oppgang på vel 10 prosent de første tre månedene etter at sentralbanken kutter rentene for første gang. Denne gang har indeksen falt 10,7 prosent siden sentralbanken kuttet rentene 3. januar, ifølge Bear Stearns. Med andre ord er det ikke så enkelt at man bare kan se på historien for å spå fremtiden.

Oppgang i IT

Uansett ligger det nok an til en pen oppgang i IT-aksjer i kjølvannet av Intels kvartalsrapport. I Japan i natt steg Nikkei-indeksen hele 4,4 prosent på glede over Intel-resultatet.

Den aksjen som pleier å følge Intel nærmest i Oslo, er Opticom. Intel er som kjent aksjonær i Opticoms datterselskap Thin Film Electronics, og meglere kommer nok til å bruke Intels oppgang på 11 prosent i etterbørshandelen i går for alt hva det er verdt.

Se ikke bort fra at Opticom dermed blir dagens vinner, selv om Opticom bare er avhengig av seg selv og sin egen utvikling av minnebrikker.

Følg også med på RCL i dag. Kursen falt kraftig i Oslo etter at UBS Warburg kuttet kraftig i estimatene for selskapets inntjening i år og neste år. Vi har ikke lest UBS sin analyse og kan derfor ikke si om det er spesielle forhold som var årsaken til nedjusteringene eller om det bare var generell frykt for overkapasitet.

Det er likevel grunn til å peke på de forhold som konkurrenten Carnival anførte i sin kvartalrapport til Kredittilsynet mandag. Her bekrefter rederiet at booking-nivået er slakkere:

'Through April 6, 2001, cumulative booking volumes for the last three quarters of fiscal 2001 were approximately 17% ahead of where they were at the same time last year and outpaced the 9% increase in capacity. The average price for 2001 bookings remains below the average price for 2000 bookings taken at this time last year. As previously disclosed by management, slower booking volumes developed during early March 2001, and this has continued. '

Carnival anfører også at et svakere aksjemarked og generell svekkelse i økonomien kan ha forårsaket svakere booking. Les mer i egen artikkel her.

Carnival endte ned tre prosent i går, mens RCL falt 4,3 prosent til 183,5 kroner. RCL falt til det samme nivået i Oslo dagen før, så aksjen skal neppe falle så mye mer i dag.

I dag er det resultatet til Tandberg som står på agendaen. Spenningen er stor ettersom de fleste andre IT-selskaper opplever svakere tider. Foreløpig har ikke Tandberg gitt signaler i den retning, og problemene til konkurrenten til Polycom synes å være selskapsspesifikke på grunn av ulike distribusjonskanaler.

Forvent en hyggelig dag på Oslo Børs. Og husk at du må kjøpe aksjer 8,5 måneder før selskapene melder om bedre tider...

Utskrift Tips en bekjent Redaksjonen

jon.haaland@dagbladet.no