- Bedre med Jens alene

Norsk industri mener Jens Stoltenberg er sterkere når han regjerer alene enn når SV og Sp er med.

FÅR KRITIKK: Også etter denne stortingsperioden kan vi slå fast at Norge ikke på noen som helst måte har etablert en aktiv industripolitikk, sier leder for Norsk Industri, Stein Lier-Hansen til Dagbladet. Her besøker statsminister Jens Stoltenberg Raufossbedriften Hydro Aluminium Structures som produserer støtfangere til bilindustrien.
Foto: Morten Holm / SCANPIX
FÅR KRITIKK: Også etter denne stortingsperioden kan vi slå fast at Norge ikke på noen som helst måte har etablert en aktiv industripolitikk, sier leder for Norsk Industri, Stein Lier-Hansen til Dagbladet. Her besøker statsminister Jens Stoltenberg Raufossbedriften Hydro Aluminium Structures som produserer støtfangere til bilindustrien. Foto: Morten Holm / SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): - For norsk industri ville det vært bedre med en Ap-mindretallsregjering enn en rødgrønn regjering, sier direktør Stein Lier-Hansen i Norsk Industri. Den tidligere Ap-statssekretæren mener hans gamle parti har sviktet i industripolitikken. Han får støtte fra forbundsleder for Industri Energi, Leif Sande.

- Når det gjelder industripolitikken ville det vært bedre om Jens Stoltenberg hadde regjert alene, sier Sande.

Savner aktiv politikk

Kritikken fra Lier-Hansen og Sande burde svi for den rødgrønne regjeringen, som nettopp satte aktiv industripolitikk som et av sine store målsetninger. Industri Energi er i dag Norges største forbund for ansatte med tilknytting til industri- og energisektoren, og har over 55.000 medlemmer. Norsk Industri organiserer 2200 bedrifter med 120 000 ansatte spredt over hele Norge.

- Vi har ikke hatt aktiv industripolitikk siden begynnelsen på 90-tallet. Også etter denne stortingsperioden kan vi slå fast at Norge ikke på noen som helst måte har etablert en aktiv industripolitikk, sier Lier-Hansen. Også Sande er skuffet over Jens Stoltenbergs regjering.

Her er to av sakene Norsk Industri og Industri Energi mener at regjeringen har sviktet:

• Sen avklaring i viktige saker, for eksempel hvordan Norge vil gjennomføre handel med klimakvoter etter 2012.

NEDLAGT: Tidligere i år besøkte statsminister Jens Stoltenberg den nedlagte felgfabrikken Fundo i Høyanger torsdag. Der fikk han se den miljøvennlige lettfelgen som bedriften har utviklet men ikke fått satt i produksjon. Til v. stortingsrepresentant Ingrid Heggø (Ap) som kommer fra Høyanger.
Foto: Marit Hommedal / SCANPIX
NEDLAGT: Tidligere i år besøkte statsminister Jens Stoltenberg den nedlagte felgfabrikken Fundo i Høyanger torsdag. Der fikk han se den miljøvennlige lettfelgen som bedriften har utviklet men ikke fått satt i produksjon. Til v. stortingsrepresentant Ingrid Heggø (Ap) som kommer fra Høyanger. Foto: Marit Hommedal / SCANPIX Vis mer

• Manglende oppfølging av Soria Moria-løftet om et nytt industrikraftregime i Norge.

- Har sviktet
- I dag er det ingen personer på Stortinget som kan kalle seg selv for en industripolitiker. Ap og de andre partiene har sviktet, sier Sande.

- Denne regjeringen bærer preg av at det har vært en rekke indre konflikter. Dette i seg selv har ført til manglende handlekraft med tilhørende sen avklaring av viktige saker, sier Lier-Hansen.

- BEDRE ALENE: - For norsk industri ville det vært bedre med en Ap-mindretallsregjering enn en rødgrønn regjering, sier direktør Stein Lier-Hansen i Norsk Industri. Foto: SCANPIX
- BEDRE ALENE: - For norsk industri ville det vært bedre med en Ap-mindretallsregjering enn en rødgrønn regjering, sier direktør Stein Lier-Hansen i Norsk Industri. Foto: SCANPIX Vis mer

- Handlings-lammet
- For norsk industri hadde ikke en mindretallsregjering vært et dårlig alternativ. På Stortinget er det ofte flertall for god industripolitikk, mens i regjeringen er politikken preget av at Ap må inngå kompromisser med blant annet SV, sier Lier-Hansen. Norsk industri og LO-forbundet er spesielt frustrert over at rammebetingelsene ikke har bedret seg siden 2005.

- Det har vært en for sen avklaring i viktige saker, for eksempel hvordan Norge vil gjennomføre handel med klimakvoter etter 2012. Norge har ikke fått på plass gode nok rammevilkår for eksportindustrien. Dette til forskjell fra de aller fleste andre land. Dermed blir det mer interessant å investere i andre land enn Norge, sier Lier-Hansen.

- Lovlig sent

Direktøren er også frustrert over at det har tatt så lang tid å sette opp et nytt industrikraftregime i Norge.

- Etter kraftig press fra LO har regjeringen først begynt å jobbe seriøst med dette nå, sier Lier-Hansen. Også Sande mener det er lovlig sent å ta tak i problemene nå.

- De har hatt fire år på seg. Jeg hadde vel håpet at noen hadde skjedd tidligere. I stedet har vi brukt masse tid og krefter på å kjefte på de rødgrønne som ikke har innfridd sitt eget løfte i Soria Moria om langsiktig kraft til norsk industri. Jeg hadde aldri trodd at vi år etter år skulle stå på plenen utenfor Stortinget og protestere mot en Ap-dominert regjering på grunn av en tafatt industripolitikk, sier Sande.

- HAR SVIKTET: - I dag er det ingen personer på Stortinget som kan kalle seg selv for en industripolitiker. Ap og de andre partiene har sviktet, sier leder for Industri Energi, Leif Sande til Dagbladet. Foto: SCANPIX
- HAR SVIKTET: - I dag er det ingen personer på Stortinget som kan kalle seg selv for en industripolitiker. Ap og de andre partiene har sviktet, sier leder for Industri Energi, Leif Sande til Dagbladet. Foto: SCANPIX Vis mer

Aktive eiere
Et annet område Industri Energi mener regjeringen ikke har levert er innen aktiv statlig eierskapspolitikk.

- Et grelt eksempel er det planlagte gassrøret til Grenland som ble avlyst. Dette har vært veldig uheldig for industrien i området, sier Sande. Han vil samtidig understreke at den rødgrønne regjeringen har levert på andre områder.

- Innen samferdsel, offentlig skole, barnehageutbygging, arbeidsmiljøloven og i den økonomiske politikken, har de rødgrønne vist handlekraft. Men innenfor industriutvikling og i kraftpolitikken har de vært en skuffelse, sier Sande.

DRIVER VALGKAMP:
Statsminister Jens Stoltenberg begynte årets valgkamp med et besøk hos gipsplateprodusenten Gyproc i Fredrikstad i juni, der han fikk en omvisning av klubbleder Jan-Rune Asbjørnsen (t.h.).
Foto: Heiko Junge / SCANPIX
DRIVER VALGKAMP: Statsminister Jens Stoltenberg begynte årets valgkamp med et besøk hos gipsplateprodusenten Gyproc i Fredrikstad i juni, der han fikk en omvisning av klubbleder Jan-Rune Asbjørnsen (t.h.). Foto: Heiko Junge / SCANPIX Vis mer

Frykter industridød
- Hvis man ikke forsetter med den næringsnøytrale politikken og ikke innser at man trenger spesielle rammevilkår for enkelte deler av industrien, risikerer vi å sitte igjen med nesten ingenting den dagen olje og gasseventyret er over, sier Lier-Hansen. Sande etterlyser også bedre tilrettelegging for ny industri.

- Tenkingen rundt verdiskapning har falt ut av det norske samfunnet. Det vet politikerne, som heller søker å få stemmer på andre områder som barnehage og skoler. Men industri er også en viktig del av framtiden, sier Sande.

- BEDRE MED MINDRE: - For norsk industri hadde ikke en mindretallsregjering vært et dårlig alternativ. På Stortinget er det ofte flertall for god industripolitikk, mens i regjeringen er politikken preget av at Ap må inngå kompromisser med blant annet SV, sier Stein Lier-Hansen til Dagbladet.
- BEDRE MED MINDRE: - For norsk industri hadde ikke en mindretallsregjering vært et dårlig alternativ. På Stortinget er det ofte flertall for god industripolitikk, mens i regjeringen er politikken preget av at Ap må inngå kompromisser med blant annet SV, sier Stein Lier-Hansen til Dagbladet. Vis mer