Bedre medisin

Aminosyren homocystein betyr like mye for utviklingen av hjertesykdom som kolesterol, tror flere forskere. B-vitamin kan være løsningen, men ta det med måte.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nå pågår flere studier som skal kartlegge aminosyrens betydning. Homocystein dannes i kroppen og måles ved en blodprøve.

- Vi vet ikke om et høyt nivå av aminosyren er skadelig i seg selv, men vi mener den er en markør på folks livsstil , sier overlege Ottar Nygaard ved hjerteavdelingen på Haukeland sykehus.

- Et sunt levesett, med høyt inntak av B-vitaminer, reduserer nivået av homocystein, sier han.

Nygaard ledet i 1991- 92 en undersøkelse som undersøkte homocystein-nivået hos 600 hjertepasienter.

Etter fem år viste det seg at dødeligheten av hjertesykdom blant dem som hadde et høyt homocystein-nivå, var fem ganger så stor som hos andre.

- Nå spør vi oss om det høye homocystein-nivået er skyld i dødsfallene. Vi vet det er en sammenheng, men årsaken er uklar, sier Nygaard.

B-vitaminer inneholder folsyre og senker homocystein-nivået. Grønne grønnsaker, sitrusfrukter og oster som gjærer inneholder mye folsyre. Men Nygaard advarer mot å innta B-vitaminer på boks i stor stil.

- Gravide trenger tilskudd for å redusere faren for misdannelser hos fosteret. Men før resultatene av studiene kommer, bør et grønt kosthold være kilden, sier han.