Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Bedre opplæring før lavere aldersgrense

- Å si at man vil senke aldersgrensen for førerkort til 17 år, er et veldig galt signal å gi ungdommen. Før man gjør det, må man forbedre dagens opplæring. Den har blitt dårligere, sier direktør Leif Agnar Ellevset i Trygg Trafikk til Dagbladet :på nettet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Han er svært overrasket over at Vegdirektoratet foreslår å senke alderen for å ta førerkort til 17 eller 17 ½ år:

 - Jeg synes det er svært underlig at Vegdirektoratet går ut med dette nå. Hvorfor blir ikke forslaget ute til høring, slik at alle konsekvenser av et slikt forlslag kan komme fram? spør direktør Ellevset.

Meget kritisk

Trygg trafikk er meget kritisk til de nye reglene for trafikkopplæring innført i 1995, som innebærer blant annet at det obligatoriske antallet kjøretimer er gått ned fra 30 timer til ni og en halv time, samtidig som kravet til teorikurs ble frafalt. Året før ble det åpnet for privat øvelseskjøring for 16-åringer samtidig som alderen på ledsageren ble økt fra 21 til 25 år.

Tilbakeskritt

- Inntil for få år siden hadde vi et av verdens beste opplegg med større krav til antall timer ved trafikkskole og flere obligatoriske kurs. Forandringen som skjedde, var et betydelig tilbakeskritt, sier han.

 Ellevset stiller også et stort spørsmålstegn ved hvordan politiet skal kunne greie å kontrollere at ikke 17-åringer kjører mellom midnatt og klokka 06:

 - Jeg kommer nettopp fra en konferanse der flere politifolk deltok. De mente alle at oppgaven ville være tilnærmet umulig, sier han.

Ikke avvisende

Ellevset stiller seg likevel ikke avvisende til en senking av aldersgrensa på sikt:

 - Vi kan gjerne diskutere dette, men da må opplæringen forbedres betydelig. Ulykkesstatistikken taler sitt tydelige språk:

 - Mens det i 1996 ble drept 57 ungdommer i trafikken, ble det drept 75 i fjor. Dette er altfor mange til at vi uten videre skal senke aldersgrensen nå, sier Leif Agnar Ellevset.

Er du 17 år og brenner av lyst til å kjøre? Test dine trafikk-kunnskaper med Dagbladets trafikk-test

<B>IKKE BAK RATTET: </B>Leif Agnar Ellevset, direktør i Trygg Trafikk ... tida ikke inne til å gi 17-åringer førerkortet ...

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!