BEDRE OVER FJELLET: E134 ved Haukelifjell kl. 11.48 onsdag. Mindre vind og snøføyke bedrer utsiktene for de skal skal kjøre over fjellet mellom øst og vest. Foto: webkamera/vegvesen.no.
BEDRE OVER FJELLET: E134 ved Haukelifjell kl. 11.48 onsdag. Mindre vind og snøføyke bedrer utsiktene for de skal skal kjøre over fjellet mellom øst og vest. Foto: webkamera/vegvesen.no.Vis mer

Bedre over fjellet - i morgen kan det være hvit jul på Østlandet

Kan komme 20 cm. Nyttårsrakettene blir best synlige i nord.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Mange som opplevde regn og vind 2. juledag i lavere strøk på Østlandet, kan våkne til hvit jul torsdag.

- Helt ute ved kysten er sannsynligheten størst for at nedbør kommer som sludd eller regn. Men du skal ikke langt inn fra kyststripa og heller ikke opp i høydene før regn blir til snø, ja opp mot 20 centimeter, sier statsmeteorolog Eldbjørg Moxnes ved Meteorologisk institutt onsdag formiddag.

I tillegg kommer statsmeteorologen med et lyspunkt til de fleste som er bekymret for å ta seg over fjellovergangene i Sør-Norge mellom øst og vest:

- Det blir mindre vind og mindre nedbør over fjellet allerede fra i ettermiddag. Og til og med nyttårsaften er det ingen store endringer på gang noen steder i landet, sier statsmeteorologen til Dagbladet.

Ingen stormvær er under oppseiling før nyttårsrakettene har gått i været.

Tre av fire

Tre av de fire større fjelloverganger i Sør-Norge åpnet igjen.

Fylkesvei 53 over Tyin-Årdal, riksvei 15 over Strynefjellet og riksvei 7 over Hardangervidda er alle åpnet igjen etter å ha vært stengt i to døgn grunnet uvær.

Europavei 134 over Haukelifjell er fortsatt stengt.

Riksvei 15 ble stengt 1. juledag på grunn av snøskred, men er åpnet igjen onsdag klokken 12 etter vurdering fra geologer, opplyser Statens vegvesen til Fjordingen.

Nyttår i nord

- Og akkurat nyttårsrakettene vil bli lettest å se i Nord-Norge. En fralandsvind gjør at det peker mot klarvær i lave strøk i hele landsdelen. Det blir litt kaldere på Vestlandet. Ellers blir vær og temperatur i hovedtrekk det samme til over nyttår som det er i dag, sier statsmeteorolog Eldbjørg Moxnes.

Her er tekstvarselet til og med fredag.

Vegtrafikksentralen Øst, med ansvar for fem fylker, melder om bare hovedveier og få innmeldte trafikkproblemer på Østlandet pr. onsdag formiddag.

- De få problemene som er meldt hit, har skjedd på mindre veier der det er og fortsatt vil være glatte områder. Forskjellen mellom hovedveier og mindre veier må bilførere fortsatt være veldig klar over, sier trafikkoperatør John Slinning.

Den største av de sørlige fjellovergangene som var stengt natt til onsdag og utover onsdag formiddag, var riksvei 134 over Haukellifjell.

Også på den strekningen varsler meteorologene mer kjørbare forhold til over nyttår.

Vinden har vært så kraftig at tørrsnø og fonner legger seg i veibanen rett bak brøytebilen.

Her finner du oppdaterte veimeldinger for hele landet.

Skredfare

Norges vassdrag- og energidirektorat (NVE) har onsdag sendt ut varsel om betydelig snøskredfare i Voss, Hallingdal og Vest-Telemark.

Meteorologene advarer også om stormfare i Østfold som følge av sterk vind. Beboere oppfordres til å sikre løse gjenstander.