LIKESTILLING: Statsminister Erna Solberg mener Høyre/Frp-regjeringen her en mer moderne og familievennlig likestillingspolitikk enn de rødgrønne. I går oppsummerte Solberg regjeringens første måneder. I dag bombarderer Ap-representanter regjeringen med spørsmål om likestilling i årets siste spørretime i Stortinget. Foto: Nina Hansen
Foto: Nina Hansen / Dagbladet
LIKESTILLING: Statsminister Erna Solberg mener Høyre/Frp-regjeringen her en mer moderne og familievennlig likestillingspolitikk enn de rødgrønne. I går oppsummerte Solberg regjeringens første måneder. I dag bombarderer Ap-representanter regjeringen med spørsmål om likestilling i årets siste spørretime i Stortinget. Foto: Nina Hansen Foto: Nina Hansen / DagbladetVis mer

- Bedre på likestilling enn Jens

Erna Solberg mener Høyre/Frp-regjeringens likestillingspolitikk er mer moderne.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet):- Det er forskjell på vår likestillingspolitikk og de rødgrønnes. De rødgrønnes politikk var i stor grad lovmessig. De har flyttet valg fra familiene til den politiske arenaen og til politikerne.

Det gjør ikke vi. Vi har et annet syn på hvordan likestilling utformes. Vi har tro på at familiene har evne til å gjøre egne valg, sier statsminister Erna Solberg (H) til Dagbladet.

Et hovedpunkt i Ap?s kritikk av regjeringen i høst har vært at den fører en umoderne familiepolitikk som betyr et tilbakeslag for likestillingen. De viser blant annet til redusert pappakvote, dyrere barnehager, økt kontantstøtte, videreføring av skatteklasse to og kutt i likestillingstiltak.

I årets siste spørretime i dag «aksjonerer» Ap med en serie spørsmål om likestilling til flere statsråder.

Andre verdivalg
Solberg avviser kritikken kategorisk. Hun slår fast at det rett og slett dreier seg om politisk uenighet om hva som er likestilling, og hvordan målene skal nås.

- Vi har en annen tilnærming til likestilling enn de rødgrønne. Det kan være vi må bruke mer tid til å oppnå full likestilling, men vi må ha med oss noen andre verdier også.

Det må være lov for familier å gjøre verdivalg som er annerledes enn flertallets. Vi gjennomfører forenklinger i måten å ta ut foreldrepermisjoner på.

Politisk uenighet Det kan godt hende at flere fedre tar ut permisjon, det får vi se. Vi gir mer frihet til den enkeltes familie og deres måte å leve sine liv på. Det er en politisk uenighet mellom oss og de rødgrønne. Vår politikk har en bedre balanse mellom likestillings- og familiepolitikk.

Den er mer tilpasset utfordringene i vår tid og viser respekt for at familiene er forskjellige, sier Solberg.

Kjønnsdelt arbeidsmarked Hun sier den viktigste likestillingsutfordringen er det kjønnsdelte arbeidsmarkedet.

- Det er det en langsiktig jobb å endre på. Hvis vi for eksempel får dreis på mattesatsingen vår, så kan det være et like viktig bidrag til framtidas likestilling som mye av de tiltakene vi nå diskuterer.

For når jenter velger ikke matte som fordyping på videregående skole, så velger de vekk yrker etterpå. Det er yrker som ofte gir bedre avlønning. De er de store systemgrepene for likestilling er å få flere jenter til å velge realfag. Det kan ta ti-femten år, men det går på balansen i arbeidsmarkedet, sier Solberg.

Endre turnus . Hun viser også til betydningen av å få til flere heltidsstillinger.
- Og mange steder der de har fått til flere heltidsstillinger, har de valgt å organisere turnusen annerledes. Det er saker vi har vært opptatt av, som jeg ikke opplever at de rødgrønne har vært så opptatt av.

Når det gjelder skatteklasse to, så var vi innstilt på å fjerne den, men går nå halvparten så langt som Ap gjorde. Men når dette er kjernen i Ap's kritikk, når de snakker om en kjempestor reversering i en sak de har levd med i åtte år, - det samme gjelder ett barnehageopptak i året-, da viser det bare at vi har levert utrolig mye! Alt de angriper oss for, er ikke ting vi lovet i valgkampen.

Vi leverer De angriper oss for politikkendringer som vi lovet, for eksempel pappapermen. Når de ikke finner grunn til å angripe oss for skolesatsing, helse og samferdsel, er det fordi på de områdene leverer vi akkurat som vi sa, sier Solberg.

Mer til skole og samferdsel

I går oppsummerte hun de første månedene i regjering overfor pressen i regjeringens representasjonsbolig. Statsministeren mener regjeringen er godt i gang med å innfri løftene.

Neste år kan velgerne forvente mer.
•Barnevernsbarn skal sikres mer tilpasset utdanningstilbud.

•Det skal opprettes diagnosesentre for kreft og andre sammensatte lidelser ved alle regionale helseforetak i løpet av året.
•Det kommer et tydlieg løft for videre- og etterutdanning av lærere
•Det satses mer på bygging og vedlikehold av veier og jernbane.
•Det kommer trolig ytterligere skattelettelser. Solberg vil ikke si noe bestemt om dosering og omfang nå.