BEDRE RÅD MED DAGBLADET

· Dagbladet lanserer i dag På Din Side-disketten som geleider deg gjennom privatøkonomi-jungelen, styrer deg unna fallgruvene og gir deg bedre råd. I flere artikler de neste tre ukene vil du finne gode og glade tips rettet mot ferietid. Til høsten følger Dagbladet opp På Din Side-disketten med en artikkelserie om din privatøkonomi.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Har du det litt knepent på pengefronten, bruker du På Din Side-programmet til å sette opp et budsjett. Da ser du nemlig alle de dumme tingene du gjør med pengene dine, og hva uvanene koster.

- Det er ikke noe som berører din privatøkonomi som ikke er tatt med på denne disketten, lover Terje Hamre i Norsk Familieøkonomi som har utarbeidet programmet for Dagbladet.

- Fortvil ikke. Du trenger verken være økonom eller data-freak. Putt disketten i hjemme-PC-en, og resten går som smurt, sier Hamre, og beroliger usikre familieforsørgere:

- Gjør du feil, får du beskjed om det på skjermen.

For familien

- Dette er økonomiplanleggeren for hele familien. Bruk ti minutter på å legge inn alle data, lønn og gjeld for familien, og du har et komplett program som fungerer hele året. Økonomiplanleggeren kan jobbe for deg gjennom hele livet.

 Hensikten med programmet er at du skal kunne planlegge og styre din familieøkonomi ved å registrere inntekter og utgifter.

 Videre fokuserer programmet på tilgjengelig likviditet for familien, korrigert for skatt, faste utgifter og forbruksutgifter.

 Det er mulig å beregne statistisk forbruk på grunnlag av inntekten til familien, inklusiv barnetrygden.

 Skattedelen gir beregning av restskatt eller skatt til gode, skattesats og trekktabell. Du får også en kladd til selvangivelsen.

Mer enn banken

Terje Hamre ramser opp noe av det den lille diskett-hjelperen gir deg svaret på:

 Du kan teste ut lånetilbud og betingelser på PC-en din før du går i banken. Her har du en mulighet til å vite mer enn banken. I programmet ligger også et skattetaksameter. Legger du inn en endring, vil du se hvilket utslag dette får på skatten din.

 Skal du kjøpe bolig, gir Dagbladets økonomiplanlegger deg svar på hvor mye du kan låne, og hvor mye dette koster deg. Den forteller deg hva det betyr for deg dersom du leier ut leiligheten eller kanskje hele boligen.

 Kan hende vil du vite hva lønnsoppgjøret betyr for deg daglig, eller om du har råd til den hytta familien har ønsket seg så lenge. Hva kan hytta koste deg, og bør du låne med pant i boligen eller hytta? Hva blir forskjellen og det totale regnestykket for familieøkonomien?

Samboer eller skilt

Mange lurer på hvilke utslag det får i privatøkonomien om du endrer status fra samboer til gift. Spørsmålene står ikke minst i kø ved en skilsmisse: Hvordan skal jeg strukturere økonomien min på ny? Hva betyr det økonomisk med barnebidrag? Hvilken bolig har jeg råd til? Leie eller eie? Hva blir skatten? Aleneforsørger, hva betyr det økonomisk?

- Underveis i programmet finner du teksthjelp. Klikker du på tasten «om lån», får du vite forskjellen på annuitetslån og serielån, for eksempel. Eller klikk på «om statistikk» og du får statistisk materiale om husholdningenes forbruk. Du finner kjapt ut alt det du kan gjøre for å planlegge og styre din egen privatøkonomi best mulig, sier Terje Hamre i Norsk Familieøkonomi.