-Bedre rustet mot askeskyer nå, mener Metorologisk institutt

Simulerte utbrudd på Island for seneste to uker siden.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Det er Met Office, det britiske motstykket til Meteorologisk institutt, som har det internasjonale ansvaret for å varsle askeskyer fra Island.
Den siste meldinga Met Office har sendt ut i nå kveld, er at det i de neste 18 timene ikke forventes askeskyer. Derimot er det observert skyer av vanndamp.

Ikke panikkgrunn nå
- Vi ser ingen grunn til panikk akkurat nå, sier statsmeteorolog Håkon Mjelstad ved Meteorologisk institutt til Dagbladet.

Han sier at vindretningen er sørøst, og at en eventuell askesky i løpet av noen dager vil kunne komme innover Nord-Norge og etterhvert Trøndelag.

Simulerte Island-utbrudd
- Vi har lært en del siden sist, og vi hadde senest for to uker siden en øvelse hvor vi simulerte vulkanutbrudd på Island, forteller Mjelstad.

I denne øvelsen deltok også andre europeiske meteorologiske institutter.
Mjelstad sier til Dagbladet at han tror meteorologene nå er i stand til å gi mer presise og differensierte varsler om utbredelse og konsentrasjon av askeskyer, slik at et utbrudd denne gangen dermed får mindre følger for luftfarten enn forrige gang.

Avinor tett på situasjonen - Foreløpig har vi ikke mottat noen meldinger om konsekvenser for flytrafikken, sier kommunikajonsdirektør Ove Narvesen i Avinor til Dagbladet.
Men han vil ikke utelukke at utbruddet kan få konsekvenser for flytrafikken.

- Etter det jeg forstått er dette den samme vulkanen som hadde utbrudd i 2004, og det var askekonsentrasjonenr i den skyen. Men den gikk klar av Norge, og jeg kan ikke huske at den fikk noen vesentlige konsekvenser den gangen. Foreløpig vet vi alt for lite til å si noe om følgene.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer