- Bedre sak å gå av på

-Uenigheten om gasskraftverk er en mer real sak å gå av på enn striden om regjeringens informasjonsplikt til Stortinget i Telia/Telenor-saken, uttalte statsminister Kjell Magne Bondevik til flere medier i går.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Samtidig sa miljøvernminister Guro Fjellanger (V) at hun anser utviklingen i saken som alvorlig.

Det er liten tvil om at regjeringen ser med stor ulyst på å bli instruert av Stortinget til å åpne for gasskraftutbygging i Norge før man har utviklet en teknologi som fjerner utslippene av klimagasser.

Regjeringen har om lag en og en halv måned å forberede seg på. Energimeldingen kommer 29. februar. Først da blir det klart hvilken vei det hele tar.

Motstand

Statssekretær Tore Killingland, medlem av Venstres miljøutvalg, sigasskraftdiskusjonen bygger sentral feilinformasjon.

-Ap sier at selv gamle gasskraftverk er miljøvennlige i Norge selv om de per år slipper ut like mye CO{-2} som 600000 biler. Resonnementet bygger på at kraftverkene erstatter import av dansk kullkraftverk som forurenser mye mer, sier Killingland.

-Med unntak av 1996, som var et spesielt tørrår i Norge, og litt i 1997, har imidlertid Norge hatt et netto eksportoverskudd av vannkraft til Danmark på 1990-tallet.Ny status for det siste tiåret er altså at vi fra 1990, året Kyoto-avtalen måles ut fra, har hjulpet Danmark med å redusere sine CO{-2}-utslipp, sier Killingland.

Ny kamp


I miljøbevegelsen ruster man seg på nytt til aksjoner mot gasskraftutbygging.
-Vi vant de viktige slagene i 1990-åra. Vi skal vinne dem i det nye århundret også, sier Natur og Ungdoms leder, Einar Håndlykken.
Han er oppbrakt over at Ap og Stortingets flertall faktisk ønsker en omkamp om gammeldags og forurensende gasskraft.