Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Bedre skattehjelpere, men......

Dataskatteprogram i den siste hektiske fradragsjakten? Programmene er blitt meget bra, men du bør ha god tid om du skal gå i gang bare en drøy uke før fristen løper ut, konkluderer Dagbladet som har testet de fire mest utbredte programmene Det er fem år siden Dagbladet testet de første skattedataprogrammene. Brukervennligheten er betydelig forbedret, men fortsatt gjelder konklusjonen fra den gang: Ikke kjøp deg et dataprogram i siste liten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Alle de mest brukte skatteprogrammene er nå windows-baserte noe som i seg selv sikrer grunnleggende brukervennlighet. Og programmene er blitt ganske så jevnbyrdige

Kravene til programmene

ENKEL Å FORSTÅ: Men vi krever også at instruksjoner og hjelpetekster er lettfattelige og at skjermbildene er logisk bygd opp. Også her er vi fornøyd med forbedringene.

OPPDATERT ETTER SKATTEREGLENE: Våre tester viste at programskaperne har oppdatert skattereglene fra forrige utgave der det trenges. Skrekken både for dem er den samme som for forfattere av skattebøker nemlig endringer som vedtas sent på fjoråret. Vi har ikke funnet noen uteglemmelser.

SIKRER VANLIGE FRADRAG: Drømmen er skatteprogrammet som graver fram fradrag du selv ikke var klar over. Slik er det jo ikke. Men programmene bekrefter fradrag du selv vet om. Fordelen ligger i at programmet sjekker at du bruker riktig standardsummer der det er aktuelt.

SIKRER DEG EVENTUELLE SÆRFRADRAG: Også her må du ha kunnskap om egne rettigheter før programmet kan hjelpe deg med å få de rette summene på plass. Veiledningen som følger med selvangivelsen bør kunne gi deg en indikasjon, Dagbladets eget skattebilag vil bringe utfyllende informasjon. Dessuten kan en telefon til aktuelle interesseorganisasjoner være en god hjelp. Ring nå før alle andre også skal ha hjelp i innspurten.

REGNER UT RIKTIG: Undersøkelser viser at mange skatteytere risikerer å betale for mye i skatt fordi de gjør elementære regnefeil når de fyller ut selvangivelsen. Mange feil blir oppdaget av skattefunksjonærene, men. Skatteprogrammene regnet riktig i de eksemplene vi prøvde. Men det gjorde kalkulatoren vår også.

Noe for deg?

Siden vi gir programskaperne ros for forbedringer, hvorfor er da Dagbladet forbeholden med å anbefale snarlig kjøp disse travle januardagene. Gå gjennom denne sjekklisten, så skjønner du mer vårt forbehold:

Det tar fortsatt tid å lære seg programmene. Du har bare en drøy uke igjen. Har du mange ledige timer og en enkel selvangivelse, kan det være tid for å lære seg ett av programmene. Men for deg mer komplisert skatt er det bedre å bruke tiden på fradragsjakt i papirbasert informasjon i denne omgang.

Flere av programmene inneholder langt mer enn du nå trenger de nærmeste dagene: hjelp til selvangivelsen. Vi ser liten grunn til kjøp hvis du ikke skal bruke størsteparten av mulighetene som ligger i programpakkene. Men er du interessert i personlig økonomi utover januardagene og har sans for kontinuerlig oppfølging, vil du trives med storpakkene.

Økonomiprogrammene koster så mye at om du bare trenger hjelp til selvangivelsen, kan det bli billigere å betale en profesjonell regnskapsperson å gjøre jobben. Det betyr ikke at vi synes programpakkene er overpriset, men som nevnt før: De inneholder mange funksjoner du ikke trenger i innspurten.

Slik testet vi:

Vi har latt to ulike brukere prøve de fire mest kjent programmene på markedet: en bruker med familieøkonomi og en enslig. Begge var trent i databruk gjennom tekstbehandling. Vedkommende som også hadde erfaring med regneark trivdes enda litt bedre i testen. Som testen viser: Hvis du først skal kjøpe, er det liten risiko samme hvilket program du velger. Det er høy kvalitet på alle.

Så er det bare å ønske lykke til og minne om at tross arbeidet på PCen, skal selvangivelsen sendes inn på tilsendte skjemaene. Altså ikke skrevet ut på din gamle hjemmeprinter.

daTax Personlig Økonomi

Pris: 995 kr

Produsent: daTax Software - tlf. 67 58 11 06

Ikke muligheter å komme med alvorlige innvendinger mot dette programmet. Våre testere likte dette best. De fremhevet brukervennligheten i skattedelen og fikk lyst til å følge opp de andre funksjonene som budsjett og regnskap senere utover året.

Spesielt bemerket de hvor lett de ble guidet gjennom utfyllingen av selvangivelsen.

Vi som har fulgt programmet fra år til år noterte oss betydelig forbedring fra den første windows-versjonen som da virket uferdig.

daTax PC Selvangivelse 97

Pris: 367 kr

Produsent: daTax Software - tlf. 67 58 11 06

Brukervennligheten like god som hos det største daTax-programmet Personlig Økonomi. Vi satt ikke igjen med negative notater etter testen.

Derfor beste karakter med tanke på hva vi primært var ute etter: en hjelper til å bli raskt og trygt ferdig med selvangivelsen. Og bare det.

Dette er et slags dataalternativ til skattehåndbøker. Så får det være opp til den enkelte hva man foretrekker.

PS-WinSkatt

Pris: 499 kr

Produsent: Guru Software - tlf. 22 69 83 40

Testerne hadde også her mange hyggelige erfaringer på blokka. Programmet som har fått stor utbredelse, fant sin nåværende brukervennlige oppbygging for to år siden. Her lå de foran konkurrentene og har fått mange gjenkjøp av den grunn.

Prisen er lav med tanke på at man også får hjelp til personlig økonomisk oppfølging året i gjennom.

SIFO-modellen Privatøkonomi

Pris: 1.095 kr

Produsent: SIFO - tlf. 67 59 96 00

I fjor gitt en fortjent best i test av fagbladet PC World Norge. Like bra i år etter ytterligere forbedringer, men altså med konkurrentene fullt på høyden.

Markedsføres aggressivt gjennom TV så dette kan bli markedslederen.

En liten diskusjon oppsto i panelet hvorvidt det er en fordel eller ikke at SIFO har gjenskapt layouten i selvangivelsen. Vil det skremme dem med frykt for denne årlige prøvelsen? Vi tror den frykten er overdrevet. De som har skjemafobi er nok heller ikke de første til å ta i bruk dataredskapet

BILSkattedataprogrammene er mest aktuelle for den som vil bruke dem også de andre 11 månedene av året. Selvangivelsen får du også hjelp til om du har tid til å sette deg inn i det. Tross stadig bedre brukervennlighet tar det fortsatt tid å lære programmene, viser Dagbladets test.