Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Bedre styring av økonomien

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Dagens Næringsliv slår nå fast at sentralbanksjef Svein Gjedrem har bommet kraftig med sin pengepolitikk. Prisveksten, som ideelt sett skal ligge rundt 2,5 prosent, var i mai nede i 1,2 prosent, korrigert for ekstraordinære strømpriser og endringer i skatter og avgifter. Det til tross for at sentralbanksjefen har senket renta kraftig det siste halve året. Hans feil består i at han ikke tidlig nok så at norsk økonomi var på vei inn i en lavkonjunktur, og fortsatt mente at temperaturen var så høy at den måtte kjøles med økt rente. Det fikk den følgen at krona, som allerede var sterk målt mot andre valutaer, styrket seg enda mer og forble sterk, mens industrien tapte ordrer på løpende bånd.
  • I går var krona igjen nede på det nivået den bør være i forhold til euroen. Norsk industri bør dermed være like konkurransedyktig som før krona styrket seg. Men i mellomtida er mange industriarbeidsplasser gått tapt. Pengepolitikken bidro dermed til å forsterke de økonomiske tendensene i negativ retning. Raskt stigende arbeidsledighet har spredt utrygghet blant investorer og forbrukere. Norske husholdninger, som alltid vil være litt på etterslep av utviklingen, tar nå høyde for dårligere tider. De kjøper mindre og er litt mer pessimistiske i sine framtidsutsikter. Det skal formodentlig klare tegn til oppgang og optimisme i verdensøkonomien til før folk igjen shopper som i gode tider.
  • Lærdommen bør være at sentralbanken i fortsettelsen legger mer vekt på sysselsetting og stabil kronekurs i sin pengepolitikk og ikke bare stirrer blindt på inflasjonsmålet. Men når situasjonen først er slik at usikkerheten er rådende og mørke skyer skimtes i horisonten, burde politikerne våge litt gammeldags motkonjunkturpolitikk. Det er mange viktige offentlige oppgaver som er ugjort. Dessuten bør det være rom for en atskillig mer aktiv næringspolitikk fra regjeringens side. Om det er for seint å ta de store grepene i revidert nasjonalbudsjett, har regjeringen ennå tid til å ta høyde for sterkere satsinger i budsjettet for neste år.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media