Bedre tenner i middelalderen

- Tygget maten lenger enn dagens mennesker.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): - Selv om de ikke pusset tennene, hadde bøndene i middelalderen bedre tenner enn dagens mennesker. Det er fordi de brukte lenger tid på å tygge maten, sier professor Wolfgang Arnold ved universitetet i Witten/Herdecke i Tyskland.

Professoren skal ha undersøkt restene av mennesker som ble gravlagt en gang mellom 400-tallet og 800-tallet, melder nettstedet Ananova.

- Bildet av en typisk person fra middelalderen med råtne tenner er galt. På tross av tilgangen på søtsaker og mangelen på tannbørster, var det ingenting ved tennene deres som tilsier at de skulle ha tannråte, sier Arnold.

Dette forklarer professoren med at maten de spiste på den tiden, med massevis av rå grønnsaker eller korn som ikke var bløtgjort med melk, måtte tygges mye mer. Dermed var de ikke plaget av karies.

Moderne karies? I den tidlige middelalderen kan mennesker flest ha vært forskånet for tannpine, i følge en tysk undersøkelse. Foto: Scanpix
Moderne karies? I den tidlige middelalderen kan mennesker flest ha vært forskånet for tannpine, i følge en tysk undersøkelse. Foto: Scanpix Vis mer