Bedre tider i Norden

Verdensökonomien er i uventet rask bedring etter finanskrisen i de östasiatiske landene. Det internasjonale pengefondet (IMF) venter oppsving i Norden neste år.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De nordiske økonomiene vil i løpet av det kommende året se markert raskere vekst enn Europa-gjennomsnittet, trass i en relativ svekking av veksten i Norge og Danmark i år.

IMFs halvårsrapport om de økonomiske utsiktene viser at verdensøkonomien vil vokse med omtrent 3,0 prosent i år, 0,75 prosent mer enn antatt i april. Det er ventet en videre oppgang i veksttakten til 3,5 prosent neste år.

For Norge fastholder fondet sin april-prognose som viser beskjeden vekst på 1 prosent i norsk brutto nasjonalprodukt (BNP) for 1999 etter 2,1 prosent i 1998. Men IMF-økonomene har opprevidert tallet for år 2000 til 2,8 prosent, et helt prosentpoeng bedre enn antatt i april.

Fondets økonomer anbefaler en fortsatt stram budsjettpolitikk i Norge for å redusere presset på rentene, som har vært forholdsvis høye i forhold til rentene ellers i Europa.

IMF-rapporten understreker faremomentene ved at de store økonomiene de siste årene har vært i utakt. Det kan være grunn til uro dersom veksten i USA faller av raskere enn fondet nå venter - fra 3,7 prosent i år til 2,6 prosent i 2000.

(NTB)