Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Berit Svendsen går av som Telenor-sjef:

- Bedriften befinner seg i en krise

Berit Svendsen går av som Telenor-sjef: - Noen måtte gå, sier ekspert.

SLUTTER: Berit Svendsen går av som sjef for Telenor Norge. Her med konsernsjef Sigve Brekke. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
SLUTTER: Berit Svendsen går av som sjef for Telenor Norge. Her med konsernsjef Sigve Brekke. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tidlig tirsdag morgen ble det kjent at Berit Svendsen trekker seg fra stillingen som administrerende direktør i Telenor Norge.

Med dette har 16 Telenor-topper sluttet under Sigve Brekke, skriver E24, noe som betyr at hele konsernledelsen er byttet ut i løpet av bare tre år.

TELENOR: Styreleder Gunn Wærsted og konsernsjef Sigve Brekke svarer på spørsmål om endringer i Telenors konsernledelse. Video: NTB Scanpix Vis mer

- Noen måtte gå

Telenor-sjef Sigve Brekke har lenge forsøkt å bytte ut Berit Svendsen, som har ledet Telenor Skandinavia, opplyste kilder til NRK tidligere i august.

Professor Peggy Brønn ved Institutt for kommunikasjon og kultur ved BI, sier til Dagbladet at det ikke kom som noen stor overraskelse på henne at Svendsen nå går av.

- Min første reaksjon var at noen måtte gå - og at det måtte bli henne, sier Brønn.

- Hvorfor det?

- Hun kunne aldri vinne mot Brekke, som har styrets støtte.

- Uheldige lekkasjer

Brønn mener det uansett var nødt til å skje noe i Telenor-ledelsen nå, ettersom interne problemer har blitt lekket til media.

- Hovedproblemet er at alt foregår i mediene, og at det igjen går utover Telenors renommé. Personlig mener jeg imidlertid at Telenor, som er en av landets største bedrifter, kunne håndtert situasjonen annerledes og unngått dette.

- Hvordan Brekke håndterer dette videre nå, er utrolig viktig, fortsetter Brønn.

- Bedriften befinner seg nå i en type krise, der det stilles spørsmål ved kulturen der, sier hun.

Lederansvar

Morten Huse, som er professor ved Institutt for kommunikasjon og kultur ved BI, understreker at han ikke kjenner detaljene i bakgrunnen for Svendsens avgang, men sier at det er viktig at det er gode samarbeidsforhold i en ledelse.

- Det er en leders ansvar å sørge for at et team jobber godt sammen, sier han.

- Jeg tror ikke dette har vært noen lettvint løsning for Brekke og Telenor, og det var helt sikkert ikke deres førstevalg. Jeg vil tro de har tenkt grundig gjennom alternativene, sier han - og fortsetter:

- Men som leder kan man ikke godta at ting ikke fungerer. Det kan være fullstendig ødeleggende om det er store konflikter innad i en bedrift.

Han tror det heller ikke bare vil bli enkelt for Brekke i tida som nå kommer:

- Han kommer helt sikkert til å bli gått etter i sømmene, sier Huse.

- Lei meg

I en pressemelding skriver Brekke i dag at han «har forsøkt å finne en god løsning tilpasset Berits egne ønsker, og samtidig sikre utvikling av kompetanse og erfaring både for henne og andre».

- Siden Berit selv har vist et stort engasjement for å arbeide videre med Skandinavia og jeg ønsket å beholde henne i konsernledelsen, var nettopp ett av tilbudene å fortsette som sjef for denne regionen og overta etter meg som styreleder i Telenor Norge, sier Sigve Brekke, konsernsjef i Telenor i en pressemelding.

- Berit Svendsen har vært en markant lederskikkelse i Telenor i en årrekke, og hun har gjort en stor innsats for selskapet og oppnådd gode resultater. Jeg har virkelig ønsket å ha med Berit videre. Jeg er lei meg for at vi ikke har lyktes med å få Berit til å ta en av disse rollene, sier Brekke.

KORRUPSJON: Styreleder Gunn Wærsted i Telenor møtte næringsminister Monica Mæland for å diskuterte Vimpelcom-saken. Video: NTB Scanpix Vis mer

Konkurrent

Svendsen var en av Brekkes konkurrenter da han fikk toppjobben i konsernet i 2015.

I vår og sommer skal han ha tilbudt henne alternative jobber i Telenor, men så langt har Svendsen – som er en av Norges mest profilerte kvinnelige næringslivstopper – takket nei, skriver NTB.

- Jeg forlater Telenor med en stolthet over å ha bidratt positivt til selskapets utvikling og vekst gjennom 30 år. Jeg har hatt gleden av å bli løftet opp og fram av fantastiske kolleger og medarbeidere. Sammen har vi tatt Telenor til nye høyder. Det har blitt lagt merke til også langt utenfor selskapet. Jeg ønsker alle venner og kolleger i Telenor lykke til videre. Nå skal jeg ta litt fri og nullstille meg før jeg helt sikkert gyver løs på nye, spennende oppgaver et annet sted, sier Berit Svendsen.

Dagbladet følger saken.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!