-  Bedriftene må tilrettelegge bedre

Likestillingsdirektøren mener bedriftene kan bidra til mer likestilling ved å tilrettelegge forholdene bedre for foreldre.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I gårsdagens Dagbladet hevdet hodejeger Elin Ørjasæter at få kvinner er aktuelle som toppledere, fordi de ikke er villige til å betale prisen: stort arbeidspress, lite privatliv.

Umenneskelig kultur

-  Jeg synes det er trist at Ørjasæter bare konstaterer at kvinner ikke har killer-instinkt . Det er mer naturlig å spørre: Hvorfor er det sånn? sier likestillingsdirektør Long Litt Woon.

-  For at bedriftene skal være mer interessante for kvinner, kan det kanskje tilrettelegges bedre. Det å flytte styremøtet fra klokka halv åtte til halv ni kan være et slikt praktisk tiltak, sier hun.

Stortingsrepresentant og likestillingspolitiker Karita Bekkemellem Orheim (Ap) mener en må ta på alvor det Ørjasæter sier, men at det samtidig må være lov å stille spørsmål ved kravene som bedriftene og hodejegerne stiller ved topplederutvelgelse:

-  Det sendes ut signaler om en nærmest umenneskelig arbeidskultur i næringslivet, der du må stå på til du stuper. En kultur som altså familiefedre glatt godtar. Det kan ikke være like ille i alle toppjobber. Og disse inngrodde holdningene må det gå an å modernisere, sier Bekkemellem Orheim.

Må dele husarbeidet

Et av hovedpoengene til Elin Ørjasæter er at manglende likestilling i hjemmet er årsaken til at mange kvinner ikke velger toppstillinger i næringslivet.

-  Kvinner og menn må dele på det ulønnede arbeidet i hjemmet før de er likestilt på arbeidsmarkedet. Det er klart kvinner ikke har samme mulighet når de i tillegg har en stor arbeidsmengde i hjemmet, sier likestillingsdirektøren.

Stortingsrepresentant Afshan Rafiq (H) foreslår at bedrifter innfører en belønningsordning for ledere som klarer å rekruttere kvalifiserte kvinner.

-  Norge er en sinke når det gjelder kjønnsbalanse i næringslivet generelt. USA, Canada, Storbritannia er langt bedre, sier Rafiq.