- Bedriver selvskading

Norsk industritopp og tidligere Ap-politiker Stein Lier-Hansen blir trist av å se det han oppfatter som handlingslammelse fra regjeringen i møte med de skyhøye strømprisene. Nå krever han umiddelbar handling.

HUDEN FULL: Finansminister og Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum og statsminister og Ap-leder Jonas Gahr Støre får kraftig refs fra Stein Lier-Hansen i Norsk Industri. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
HUDEN FULL: Finansminister og Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum og statsminister og Ap-leder Jonas Gahr Støre får kraftig refs fra Stein Lier-Hansen i Norsk Industri. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Vis mer
Publisert

- Jeg er virkelig skuffet. Regjeringen roter det til for seg selv og skaper helt unødvendig usikkerhet. De bedriver selvskading og det er trist å se på. Hva er poenget med å være et land med god økonomi hvis vi ikke tør å bruke de ekstraordinære inntektene som går rett inn i statskassa på grunn av skyhøye kraftpriser? Jeg frykter kua dør nå mens gresset gror, sier leder Stein Lier-Hansen i Norsk Industri.

Norsk Industri er NHOs største landsforening med over 3000 bedrifter som har over 130 000 ansatte.

Det er ingen hvem som helst som nå har fått nok av det han opplever som handlingslammelse fra regjeringen Støre.

Stein Lier-Hansen mener regjeringen må jobbe langs to løp, et kortsiktig og et langsiktig.

- Vi har to store bekymringer. Det ene er det kortsiktige perspektivet for de neste to åra, da kommer strømprisene til å holde seg på ekstreme nivåer. Vi trenger raske tiltak for å komme gjennom to vanskelige år, sier Lier-Hansen og trekker pusten:

- Langsiktig må det handles raskt når energikommisjonen kommer med sin rapport i starten av februar så vi kan sikre en bærekraftig energipolitikk.

Lier-Hansen advarer mot at det langsiktige løpet med å sikre et kraftoverskudd mot slutten av 2020-tallet gjør at man glemmer den akutte situasjonen i 2023 og 2024.

KREVER STRØMSTØTTE: Direktør i Norsk Industri Stein Lier Hansen ber regjeringen innføre en liknende løsning Tyskland har for næringslivet. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
KREVER STRØMSTØTTE: Direktør i Norsk Industri Stein Lier Hansen ber regjeringen innføre en liknende løsning Tyskland har for næringslivet. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Vis mer

Ber om tysk løsning

Konkret krever Norsk Industri-lederen at staten nå bruker av de enorme ekstrainntektene fellesskapet får som følge av de høye prisene for å sikre fastlandsindustrien.

- Jeg mener vi må se til Tyskland der det innføres en strømstøtte for bedriftene som likner på det Norge har for husholdningene, der staten garanterer en pris tilsvarende ca. 75 øre per kWh for 70 prosent av forbruket. Dette sikrer forutsigbarhet for industrien og det er ingen grunn for Norge å finne opp kruttet når Tyskland allerede har gjort det, sier Lier-Hansen.

Så langt har regjeringens svar til bedriftene vært en begrenset strømstøtte på om lag tre milliarder kroner og et tilbud om fastpriskontrakter. Ingen av delene er blitt mottatt med jubel i næringslivet.

- Hoderystende

Stein Lier-Hansen skjønner rett og slett ikke hva regjeringen driver med når de ikke adresserer hovedproblemet.

- Jeg er hoderystende til at regjeringen ikke gjør noe og ikke lærer av andre land. Når et industriland som Tyskland, som har industri i DNA-et sitt, låner penger for å sikre industrien og næringslivet, må Norge handle. Norge er ikke i den samme vanskelige situasjonen, de høye kraftprisene går rett inn i statskassa. Det å omfordele noe tilbake til næringslivet er helt elementært å gjøre. Vi er det landet i Europa som kan løse det på en smart og smidig måte, sier Lier-Hansen.

- Regjeringen sier de frykter inflasjon hvis disse milliardene skal ut igjen i samfunnet, har de ikke et poeng?

- De snur alt på hodet! Det vil tvert imot senke inflasjonen ved at varer og tjenester blir billigere å produsere. Det hadde vært noe helt annet om vi hadde tatt pengene fra Oljefondet, men dette er penger vi har på grunn av de skyhøye strømprisene som gir staten ekstraordinære inntekter. Gjennom høye kraftpriser, selv med en strømstøtte, så har det allerede blitt inndratt betydelig kjøpekraft, sier industritoppen.

Dagbladet skrev i forrige uke at regjeringen vil sette ned et nytt strømutvalg som skal se på prisfastsettelsen og handlingsrommet innenfor EØS-avtalen. Dette blir satt ned kort tid etter at energikommisjonen leverer sin utredning 1. februar.

Bekymring for langsiktige avtaler

Stein Lier-Hansen mener det er helt unødvendig å vente på noen utredning all den tid en tysk løsning for næringslivet ikke utfordrer EØS-avtalen på noen som helst måte.

På sikt er faren for norsk industri hva som skjer når de langsiktige avtalene skal fornyes. Avtalene som gjelder i dag ble inngått med en helt annen strømpris.

- Vi må ha en helt annen kraftbalanse og markedsdesign når nye avtaler skal inngås, og vi ser allerede at bedrifter tar ned produksjonen som er avhengig av spotprisen. Dette siste er ofte kombinert med lave produktpriser, sier Stein Lier-Hansen.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer