I RETTEN:  Denne uka begynner rettssaken mot kvinnen fra Telemark som er tiltalt for flere tilfeller av økonomisk bedrageri. Her er hun fotografert under et foto-oppdrag - som ifølge fotografen aldri ble betalt for. Foto: Åsa Bergem
I RETTEN: Denne uka begynner rettssaken mot kvinnen fra Telemark som er tiltalt for flere tilfeller av økonomisk bedrageri. Her er hun fotografert under et foto-oppdrag - som ifølge fotografen aldri ble betalt for. Foto: Åsa Bergem Vis mer

- Bedro Bieber-fans, løy om plastisk kirurgi og «jukset» på boligmarkedet

Kvinne skal ha tjent flere hundre tusen kroner. - Drømmetilværelse.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): Ei dame i 20-årene fra Telemark er i Oslo tingrett tiltalt for en rekke tilfeller av økonomisk bedrageri og tyveri. I dag begynner rettssaken mot telemarksvinnen.

Det er kun litt over to og et halvt år siden hun ble dømt i Vest-Telemark tingrett. Den gang ble hun dømt for å ha bedratt til seg flere hundre tusen kroner fra et titalls personer, viser dommen Dagbladet har fått tilgang til.

Likevel har kvinnen fortsatt ikke valgt å gi seg med vinningskriminaliteten, forteller flere personer Dagbladet har vært i kontakt med. Fotografen Åsa Bergem er en av de som hevder hun ble lurt.

- Hun kontaktet meg fordi hun ønsket profesjonelle portretter av seg selv i studio. Hun opplyste videre at bildene skulle brukes i et magasin med en serie om tatoveringer, sier Bergem til Dagbladet.

Like etter at fotograferingen var unnagjort begynte problemene - foto-oppdraget ble nemlig aldri betalt, sier hun.

- Da fotograferingen og etterarbeid var ferdig sendte jeg henne flere av bildene i lavoppløselige filer. Da jeg senere etterlyste betalingen, kom hun med mange unnskyldninger. Flere som jeg i ettertid synes er svært drøye i og med at jeg nå vet at det er løgn, hevder Åsa.

«Ikke prøv deg» Her er et av svarene fotografen fikk på mail fra den tidligere bedrageridømte - da hun spurte etter oppgjøret for foto-oppdraget hun hadde utført sammen med kvinnen.

«Hei.. Jeg våknet nå. Er på sykehuset. Beklager Jeg skal prøve å få skrevet meg ut fra sykehuset nå. Har fått cellegift så er dårlig idag...»

Fotografen synes det var vanskelig å stole på dette - da det var så «mange forskjellige unnskyldninger».

Tre måneder etter «sykehus-mailen» skal kvinnen fra Telemark ha forsøkt en ny taktikk for å slippe å betale for bildene, forteller Åsa.

«Min tidligere arbeidsgiver har bekreftet for meg at faktura'n er betalt!! Så ikke prøv deg!!! Snakket med regnskapskontoret 3 ganger forrige uke... Om du tror du kan få dobbel betaling så tar du skammelig feil!!!» skrev den nå tiltalte kvinnen til Åsa.
Men Bergem hevder hun fortsatt ikke har fått noe av de i overkant 10 000 kronene telemarkingen angivelig skylder for foto-oppdraget.

- Lurte meg Fotografen er ikke den eneste som forteller at de har noe uoppgjort med den tiltalte kvinnen. «Kathrine», som ønsker å være anonym, ble kjent med den tiltalte ved en tilfeldighet. Spørsmålet: «Kan jeg låne penger», kom ifølge Kathrine ganske raskt etter at hun ble kjent med telemarkskvinnen.

- Hun spurte ved et tilfelle om det er greit om hun: «kunne låne 1200 kroner av meg». Jeg var så dum at jeg lånte det til henne, sier Kathrine til Dagbladet.

- Like før dette lånet skulle hun spandere en tur til Bali på henne og meg, men jeg måtte først legge ut for reisen - deretter skulle jeg få pengene tilbake seinere. Dette ble jeg heldigvis ikke med på, sier hun.

Kathrine forteller at hun i ettertid «faktisk fikk tilbake 700 kroner», etter det hun omtaler som: «mye om og men». Fordi summen er så liten ønsker ikke Kathrine å føre noen sak mot den tiltalte, men hun vil advare andre mot å ha noe med denne tidligere bedrageridømte kvinnen å gjøre.

- Erkjenner forholdene Forsvareren til den tiltalte kvinnen er advokat John Christian Elden. Han forteller til Dagbladet at telemarkskvinnen nå ønsker å møte anklagene som er rettet mot henne.

«Hun (klienten, red.anm.) erkjenner de fleste forhold, og vil legge saken bak seg», skriver han i en tekstmelding til Dagbladet.

Bieber-lureri Ifølge tiltalen ved Oslo tingrett er det mange som har valgt å føre en sak mot kvinnen. Her er noen av punktene i tiltalen:

• Forledet fire personer til å overføre i alt 11 965 kroner til henne for til sammen 13 Justin Bieber-billetter.

• Forledet NN til å utbetale seg i alt 24 000 kroner som et forskudd på leie av en leilighet som det var inngått leieavtale på. Hun unnlot å opplyse at hun ikke var berettiget til dette, og at det ikke var en reell leieavtale.

 - ALDRI BETALT:  Dette er et av bildene Åsa Bergem hevder hun aldri fikk betalt for. Noen av bildene var ment til et tatoveringsmagasin, forteller Bergem. Foto: Åsa Bergem
- ALDRI BETALT: Dette er et av bildene Åsa Bergem hevder hun aldri fikk betalt for. Noen av bildene var ment til et tatoveringsmagasin, forteller Bergem. Foto: Åsa Bergem Vis mer

• Mottok urettmessig provisjon med 60 000 kroner for salg av eventbilletter på vegne av NN, til tross for at det ikke hadde funnet sted noe slikt billettsalg.

• Forledet NN til å betale henne til sammen kr 16 000 ved å si at hun hadde betalt ned gjeldsforpliktelser, og at NN derfor skyldte henne penger, og videre ved å si til NN at hennes mor var plastisk kirurg som ville gi NN en plastisk operasjon dersom hun utbetalte kr 8000,- på forskudd, til tross for at dette ikke var riktig.

• Forledet NN, som hun hadde fått kontakt med gjennom en dating-side på internett, til å ta ut kontanter til henne samt gjøre vareinnkjøp for henne med hans bankkort til en samlet verdi av kr 24 996, ved å fortelle ham at hun hadde mistet bankkortene sine og at hun ville overføre beløpene tilbake til ham gjennom nettbanken, til tross for at hun ikke hadde til hensikt å tilbakebetale beløpet.

• Forledet NN og NN til å utbetale henne kr 8 000 ved å be om forskudd på lønn for en jobb som dagmamma som hun ikke hadde til hensikt å utføre.

- Rekke drøye historier Dette er kun deler av tiltalen. Til sammen skylder kvinnen 261 604 kroner, diverse alkohol og klær - til et titall personer, viser tiltalen.

- Hun kom hele tida med en rekke drøye historier, som faktisk kunne ha vært sanne, men vi fant ut at dette ikke stemte i det hele tatt. Hun levde tydeligvis en drømmetilværelse, uten helt å kunne bevise det, hevder Kathrine.

Det er satt av tre dager i Oslo tingrett til denne saken.

Føler du deg lurt av kvinnen i 20-åra - eller kjenner noen som gjør det? Tips oss på marius.evensen@dagbladet.no

 OSLO TINGHUS:  Det er her rettssaken mot kvinnen i 20-årene skal føres. Foto: Agnete Brun / Dagbladet.
OSLO TINGHUS: Det er her rettssaken mot kvinnen i 20-årene skal føres. Foto: Agnete Brun / Dagbladet. Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer