- Bedt om å holde seg inne etter eksplosjon

To personer omkom og seks ble skadet i en eksplosjon på en marinebase i Russland. Det ble målt høyere strålingsnivåer etter eksplosjonen.

STENGES: Bukta inn til Severodvinsk og Nenoksa i Arkhangelsk nord i Russland stenges for all skips- og båttrafikk i en måned etter dagens eksplosjon. Her fra Severodvinsk. Foto: NTB Scanpix
STENGES: Bukta inn til Severodvinsk og Nenoksa i Arkhangelsk nord i Russland stenges for all skips- og båttrafikk i en måned etter dagens eksplosjon. Her fra Severodvinsk. Foto: NTB ScanpixVis mer

Russiske myndigheter målte forhøyde strålingsverdier i området rundt Severodvinsk i Arkhangelsk-regionen nord i Russland etter eksplosjonen som tok livet av to mennesker og skadet ytterligere seks.

Det melder det russiske nyhetsbyrået Interfax.

Eksplosjonen fant sted på en marinebase, og skjedde under en test av en jetmotor, ifølge nyhetsbyrået Tass.

- Ikke gå ut med barna

Den russiske nettavisa Lenta skriver at innbyggerne i Severodvinsk nå frykter stråling, og at det verserer råd på sosiale medier om å drikke jod.

Innbyggerne skal også ha blitt rådet mot å gå ut utendørs med sine barn, ifølge nettstedet.

Russiske myndigheter har tidligere i dag avfeid muligheten for at det er fare for stråling i området.

Stenger bukt

I en halvtime fra klokka 11.50 til klokka 12.20 lokal tid ble det målt stråling tilsvarende to mikrosievert, heter det i en uttalelse fra russiske myndigheter, ifølge Interfax.

Det er 1,4 mikrosievert mer enn nivåene som anses akseptable, skriver Tass.

Nivåene skal nå være tilbake til normalen, ifølge russiske myndigheter.

De samme myndighetene har likevel bestemt at området rundt Kvitsjøen, nær der ulykken fant sted, stenges for all båt- og skipstrafikk i en måned framover.

Etter eksplosjonen oppsto det en brann om bord på et skip på marinebasen. I samme området er det stasjonert atomubåter.

Ikke registrert stråling

Det finske strålevernet (STUK) har ikke registrert forhøyet radioaktivitet i Finland etter eksplosjonen i Severodvinsk, opplyser Kirsi Alm-Lytz, ifølge NTB.

- Vi har mottatt nyheten, men vi vet ikke om det fins radioaktive stoffer på det russiske anlegget, sier hun.

- Vi vet ikke om de har gjort målinger, men har registrert luftstrømmene. Dersom det skulle finnes radioaktive utslipp, ville disse bli ført sørover og ikke inn over de nordiske landene, sier Alm-Lytz.

Militæranlegget ligger i Nenoksa, som er 40 kilometer fra Severodvinsk. I 2010 var det registrert 468 fastboende der, ifølge Interfax.

I Severodvinsk bor det like under 200 000.