Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Diskriminering

Bedt om å «nedtone homofilien» - får 192 millioner

Politimann får erstatning i hundremillionersklassen etter diskrimineringssøksmål.

FÅR SVIMLENDE ERSTATNING: Politibetjent Keith Wildhaber (47) får medhold i søksmålet mot sin egen politistasjon i St. Louis, etter å ha blitt diskriminert legningen sin. Nå får han hele 192 millioner kroner i erstatning. Foto: Christina M. Fletes / NTB Scanpix
FÅR SVIMLENDE ERSTATNING: Politibetjent Keith Wildhaber (47) får medhold i søksmålet mot sin egen politistasjon i St. Louis, etter å ha blitt diskriminert legningen sin. Nå får han hele 192 millioner kroner i erstatning. Foto: Christina M. Fletes / NTB Scanpix Vis mer

Politibetjent Keith Wildhaber (47) hadde mer enn 15 års erfaring da han søkte om en forfremmelse i 2014, og var blant de tre øverste kandidatene til den nye stillingen.

Men kort tid etter at søknaden ble levert, skal han ha fått beskjed om at én ting sto i veien for forfremmelsen: hans seksuelle legning.

«Staben har et problem med seksualiteten din. Hvis du noen gang vil gå i hvit skjorte, burde du tone ned homofilien.»

Utspillet skal angivelig ha kommet fra et medlem av tilsynsstyret til politiet i St. Louis, og endte med at Wildhaber meldte inn en diskrimineringssak. Da ble han overført til en annen politistasjon.

Får 20 millioner dollar

Ifølge søksmålet skal 47-åringen ha blitt forbigått ved 23 mulige forfremmelser i løpet av fem og et halvt år, skriver New York Times.

Politisjef i St. Louis, John Belmar, vitnet i den ukelange rettssaken, der han hevdet at det var andre forhold enn Wildhabers seksuelle legning som gjorde at han ikke fikk forfremmelsen.

Belmar avviste å på noen måte ha diskriminert Wildhaber på grunn av legningen, og hevdet at han ikke visste at kollegaen ble overført til en annen politistasjon. Men juryen hadde en annen oppfatning av saken.

Fredag avgjorde de at Wildhaber har krav på 20 millioner dollar - svimlende 192 millioner norske kroner - i oppreisning.

- Vi ville få fram et budskap. Hvis du diskriminerer, skal du betale dyrt for det, sa juryformannen til lokalavisa The St. Louis Post-Dispatch, gjengitt av Washington Post.

- Lang og vanskelig kamp

Wildhaber har selv ikke kommet med en uttalelse om avgjørelsen, men ifølge hans advokater er dette en «historisk dom».

- Dette har vært en lang og vanskelig kamp for Keith. Det motet han har vist ved å stå opp for det som er rett, bør være en inspirasjon for alle verdens ansatte, sier hans advokater i en uttalelse ifølge Washington Post.

Flere av jurymedlemmene sa til lokalavisa at de ble overbevist av enka til en tidligere politibetjent, som forklarte at hun hadde hørt en av Wildhabers' overordnede si på en fest at han var «for homofil», og at han burde tone det ned dersom han ville oppleve en forfremmelse.

Vedkommende nektet for å ha møtt kvinnen, før hun fant fram et bilde av de to sammen.

- Ekstremt flaue

I en uttalelse sendt ut mandag lover politidirektøren i distriktet endringer i styret. Dette skal hindre at noe liknende skal skje igjen.

«Vårt politidistrikt skal være en arbeidsplass der alle blir respektert og behandlet med verdighet. Ansettelsesbeslutninger skal gjøres på bakgrunn av erfaring og hvem som er best egnet for jobben.», heter det i uttalelsen.

Den lokale fagforeninga sier til New York Times at de er «ekstremt flaue» over de angivelige handlingene til flere av medlemmene.

- Vi ser fram til helningsprosessen som kan begynne nå som dette har blitt brakt opp i retten, sier de i en uttalelse.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media