Kilder i Venstre:

Bedt om «å roe seg ned»

Abid Raja har fått tydelig beskjed om å roe ned retorikken mot regjeringspartner Fremskrittspartiet, ifølge kilder. Raja sier selv at det ikke stemmer.

SVARER: Frp-leder Siv Jensen sier at Venstre må ta konsekvensen hvis de ikke kan sitte i regjering med Fremskrittspartiet. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

- Jeg ville ikke brukt «brun propaganda» om Fremskrittspartiets retorikk, sier Venstre-nestleder Ola Elvestuen til Dagbladet.

Elvestuen, som er en av tre Venstre-statsråder, tar dermed avstand fra Abid Rajas brunbeising av Fremskrittspartiet.

- Vi har reagert på ordet snikislamisering, det er det ingen tvil om. Men å karakterisere Fremskrittspartiet på den måten, er ikke noe jeg vil gjøre. Det er riktig å ha en markering, men nå må vi gå videre, fortsetter Elvestuen.

Også den populære Venstre-ordføreren Alfred Bjørlo tar avstand fra Abid Rajas ordbruk.

- Jeg har stor forståelse for at Abid Raja reagerer på retorikken fra enkelte i Frp, og det han skriver treffer meg. Men bruken av «brun propaganda» må vi legge død. Det ble en avsporing av hele debatten, og det tror jeg Abid ser selv, sier den populære Venstre-ordføreren Alfred Bjørlo til Dagbladet.

- Abid har et ekte engasjement i dette, og vi skal lytte til det Abid sier, sier Bjørlo videre.

I etterkant av kommune- og fylkestingsvalget, som både Frp og Venstre er svært misfornøyde med, gikk det bare dager før parlamentarisk nestleder Abid Raja gikk ut i NRK og anklaget Frp-leder Siv Jensen og Frp-nestleder Sylvi Listhaug for å ha drevet «brun propaganda» under valgkampen.

Brun er nazismen og fascismens politiske farge.

SVARER: Frp-leder Siv Jensen sier at Venstre må ta konsekvensen hvis de ikke kan sitte i regjering med Fremskrittspartiet. Vis mer

«Ro ned»

Dagbladet får opplyst av kilder i Venstre at Abid Raja skal ha fått innstendig beskjed «om å roe seg ned» og ikke gå videre i kritikken av Frp. Dette for å gi partiet ro og mulighet til å profilere egne saker framover og ikke ende i en støyende krangel med regjeringsmakker Frp.

Men i dag publiserte Abid Raja sin andre kronikk på under en uke i Aftenposten der han utdyper hvorfor han mener Fremskrittspartiet bedriver «brun propaganda». Kronikken er stilet som en direkte henvendelse til statsminister Erna Solberg. Han underskriver med tittelen Stortingets visepresident.

Dagbladet er kjent med at kunnskap om kronikken, som ble publisert tirsdag formiddag, først tilfløt partikolleger mandag kveld. Dagbladet får også bekreftet at partileder Trine Skei Grande ikke hadde lest kronikken før den ble publisert.

Raja svarer på Twitter

Kronikken er også stikk i strid med ønsket fra ledelsen om å skape ro og snakke om egne politiske seire i regjering - som blant annet handlingsplanen mot muslimhat.

Dagbladet har vært i kontakt med Abid Raja i dag, men han svarer ikke på spørsmålet om han ble anmodet av partiledelsen om å roe seg ned. På Twitter skriver Raja at det ikke stemmer at han er bedt om å roe seg.

- Bør Abid Raja slutte å skrive kronikker nå?

- Nå må vi vise fram de gjennomslagene vi har, svarer nestleder Ola Elvestuen.

- Var dette utspillet fra Abid Raja klarert med dere i partiledelsen?

- Reaksjonen mot ord- og bildebruken til Frp i valgkampen har vært bred i Venstre, og sånn sett ikke noe som har vært behov for å klarere.

Godkjentstempel

Trine Skei Grande ga i helgen støtte til essensen i Abid Rajas kritikk av Frp-retorikken, men har aldri akseptert omtalen av den som «brun» eller rasistisk.

Statsminister Erna Solberg har også kritisert Siv Jensens bruk av ordet «snikislamisering», som hun gikk ut med i en VG-kronikk kort tid etter moskéangrepet i Bærum. Men også Solberg avviser Rajas begrepsbruk.

Grandes uttalelser til NRK i helgen ble likevel i Frp tolket som et godkjentstempel på «brun propaganda»-uttalelsen.

- Det er ikke akseptabelt at Trine Skei Grande går ut med støtte til Abid Raja. Jeg synes det er rart at Venstre-lederen ikke tar avstand fra Rajas påstand, en påstand som er helt urimelig, sa Siv Jensen til NRK i helgen.

I Fremskrittspartiet har man forståelse for at det er interne stridigheter i Venstre og at Trine Skei Grande er under et stort press. Derfor lot man Rajas kommentarer passere for «å gi Trine en håndsrekning», som en sentral Frp-er fortalte Dagbladet i går.

- Tjener det Venstre å krangle åpenlyst med Frp i regjering?

- Vi trenger å vise fram det Venstre får gjennom i regjering på hovedutfordringene vi står overfor, som klima og miljø, sier Elvestuen.

Maktkamp

Abid Raja befinner seg på komitéreise i Etiopia, mens Venstre-leder Trine Skei Grande er på Island i embeds medfør som kulturminister.

På spørsmål fra TV 2 om hun er enig i Abi Rajas kritikk i dagens Aftenposten-kronikk, svarer Grande som følger:

- Jeg har ingen ting å si ut over det jeg sa på lørdag: Erna har sagt at nå må vi skru ned konflikten, og det skal jeg bidra til.

Trine Skei Grande er på valg som Venstre-leder på vårens landsmøte og valgkomiteen arbeider nå med å foreslå hvem som skal være leder og nestledere. Abid Rajas utspill er av flere i Fremskrittspartiet og Venstre blitt tolket som et ledd i en maktkamp der han posisjonerer seg for å kunne ta over partiet.

- Abid Rajas utspill har blitt tolket som en del av en maktkamp i Venstre. Hva tenker du?

- Nei, vi skal ta innholdet for det det er. Vi er opprørt over språk- og bildebruken i valgkampen. Det er en reaksjon på det, sier Ola Elvestuen.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer