Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Beduinene støtter Egypt mot islamistene i Sinai

Lederne for beduinene i Sinai er enige med myndighetene i Egypt om å slå ned på islamistene og stenge smugler-tunellene inn til Gaza.

PANSER: Egypt har sendt inn panserstyrker til Rafah på grensa til Gaza som en kraftig advarsel til de væpnede islamistene på Sinai-halvøya. Nå har myndighetene forhandlet seg til støtte fra beduin-lederne der. Foto: REUTERS / Scanpix / Mohamed Abd El Ghany
PANSER: Egypt har sendt inn panserstyrker til Rafah på grensa til Gaza som en kraftig advarsel til de væpnede islamistene på Sinai-halvøya. Nå har myndighetene forhandlet seg til støtte fra beduin-lederne der. Foto: REUTERS / Scanpix / Mohamed Abd El Ghany Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Egypts innenriksminister, Ahmed al-Din, har hatt samtaler med stamme-lederne blant beduinene på Sinai-halvøya, etter at 16 egyptiske grensevakter ble drept i kamper mot væpnede islamister søndag. Egypt har satt inn flere soldater, stridsvogner og andre pansrede kjøretøy i området.

- La Hamas bli sint, vi bryr oss ikke, uttalte Rid Abu Marzuka, en stamme-leder, etter samtalene.

Alle enige
- Egypts sikkerhet er en del av Sinais sikkerhet, sa sjeik Atef Zayed, leder for stammen Al-Rishad, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Han sa videre at alle lederne som deltok i samtalene, støtter Egypts militære inngripen for å slå ned islamistene, som har tatt i bruk Sinai som utgangspunkt for væpnede angrep mot Israel. Islamistene har bygd opp en viss tilstedeværelse i Sinai etter at president Hosni Mubarak og hans regime falt i Egypt.

Men Egypt kan bare ha begrensede militære styrker i Sinai etter fredsavtalen med Israel fra 1979. Avtalen førte Sinai tilbake til Egypt fra Israel. Å sette inn ytterligere militære styrker krever godkjenning fra Israel, ifølge avtalen, en tillatelse Egypt nå har fått.

Innfløkt
For den nyvalgte presidenten i Egypt, Mohammed Morsi, som kommer fra Det Muslkimske Brorskapet, er utfordringene på Sinai-halvøya svært innfløkte. Beduinene der har godt med våpen. De antas å drive omfattende smugling av narkotika, våpen og mennesker. Inn i dette kommer væpnede islamister som vil angripe Israel. I Gaza styrer Hamas, som man skulle tro ville feire valget av Morsi i Egypt. Nå er grensa mellom Gaza og Egypt nærmest åpen, og palestinerne i Gaza er ikke lenger så innestengt.

Men når islamistene angriper og dreper Egyptiske soldater har president Morsi en god grunn til å slå ned på islamistene. De ser ut til å ville trekke Egypt inn i en krig mot Israel, noe den egyptiske presidenten aller minst vil ha.

Det kan se ut som islamistene med dette har skutt seg i foten. Egyptiske soldater er allerede i ferd med å lukke smugler-tunellene som islamistene skal ha brukt for å flykte til Gaza, meldes det. Det er uklart hva slags gruppe disse islamistene tilhører og hva slags forhold de har til Hamas.

Lovløst
Hamas-lederne i Gaza kan umulig ønske å ødelegge forholdet til Egypts nye regjering, som skulle være deres venner. De ligger i strid med Israel og med de palestinske lederne på Vestbredden. Nå skulle de i det minste ha ryggen fri mot Egypt.

President Morsi har fått støtte fra beduinene - så lenge det varer. Men Sinai er langt på vei et lovløst ømråde. Sør på halvøya ligger feriestedene ved Rødehavet, som gir Egypts økonomi hardt tiltrengte inntekter. Og i hovedstaden Kairo kjemper Morsi mot de militære lederne og andre levninger av det gamle regimet til Mubarak. Det blir alfor mye å håndtere dersom Hamas, for ikke å si også Israel, skal trekkes inn.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media