- Bedyrer sin uskyld i lange avhør

Kameratene i Kongo har en roligere dag i dag, etter tøffe avhørsrunder i går.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet.no): Tjostolv Moland (28) og kameraten (27) var i går kveld i lange separate avhør om det angivelige drapet på den 30 år gamle sjåføren og seksbarnfaren Abedi Kasongo.

- Det har vært lange forhør, med advokaten til stede. Disse har vært tøffe, men uten at det er grunn til å klage. De er ikke blitt utsatt for trusler eller slikt, sier Norges ambassadør i Angola, Jon Vea.

Var bekymret for Moland
Det er han som har fått ansvaret for å håndtere situasjonen fra Norsk side, og ambassadesekretær Torstein Vangen har vært på plass i Kisangani siden onsdag. Ambassaden har sørget for advokat til de to drapsmistenkte kameratene. Mens advokaten og Vangen har hatt flere møter med 27-åringen, ble Tjostolv Moland møtt for første gang i går kveld.

- Da hadde han alt blitt avhørt en gang uten advokat. Det viste seg at han var tatt til et annet militærkompleks i byen enn der 27-åringen var. Men dette ble ordnet opp i. Nå sitter de to i samme militærfengsel. Og i går kveld var advokaten til stede da de først avhørte Moland, og deretter 27-åringen, sier Vea til Dagbladet.

Inntil ankomsten i går, hadde verken ambassaden eller familien hjemme i Norge hørt livstegn fra Moland etter at han meldte seg for politiet tirsdag morgen.

Ikke utsatt for vold
Stadige hindringer og forsinkelser for fangetransporten de omlag 500 kilometrene til Kisangani skal ha gjort ambassadens representanter bekymret over 28-åringens tilstand. Derfor skal det ha vært en lettelse da de endelig fikk slippe inn og møte Moland i går kveld.

- Han har det etter forholdene bra. Imotsetning til kameraten har han verken blitt utsatt for vold eller sjikane under og etter pågripelsen, sier Vea.

Bedyrer sin uskyld
Ambassadøren sier at 28-åringen har gitt ambassadesekretæren sin versjon av hva som har skjedd, slik 27-åringen gjorde onsdag. Vea vil ikke si noe om hva de to har forklart, annet enn at også Moland bedyrer sin uskyld.

- Ja, han sier han er helt uskyldig. Såpass kan jeg si.

STRIPS: 27-åringen ble hardhendt behandlet frem til ambassadesekretær Torstein Vangen kom til Kisangani for å assistere de to nordmennene.
STRIPS: 27-åringen ble hardhendt behandlet frem til ambassadesekretær Torstein Vangen kom til Kisangani for å assistere de to nordmennene. Vis mer

Samtidig er konkolesiske myndigheter stadig like bombastiske når de fastslår at kameratene er skyldige i drapet på sjåføren. Myndighetene går ut med stadig flere detaljer og vitneforklaringer hvor 27-åringen angivelig skal ha drept sjåføren for så å ha skutt etter to andre kongolesere som var med i bilen. Deretter skal de to nordmennene ha dumpet liket i veikanten og kjørt videre i bilen.

- Vi registrerer at dette er påstandene som fremkommer. Men samtidig har de ikke fremsatt noen formell siktelse ennå, noe vi har bedt dem om å gjøre, slik at vi får tilgang til dokumentasjonen, sier Vea til Dagbladet.

Flere møter
I går ble det også holdt et møte mellom lokale myndigheter og ambassadesekretær Vangen. Ambassaden har gjort det klart at de ønsker nordmennene flyttet til et fengsel i hovedstaden Kinshasa. Ambassaden ønsker også at saken skal flyttes fra det militære rettsapparatet til det sivile, fordi dette vil gi kameratene bedre og flere rettigheter.

- Vår kongolesiske motpart har registrert våre krav, og vi opplever imøtekommenhet i forhold til at de vil ta den diskusjonen, sier Vea.

I dag vil de to kameratene få en roligere dag, sier Vea. Derfor vil det trolig ikke komme mer informasjon fra, eller avholdes flere møter i fengselet før tidligst i morgen.

ID-kort fra Forsvaret
Hovedårsaken til at de to til nå er tatt hånd om av militære myndigheter, er at de skal ha hatt på seg ID-kort fra Forsvaret da de ble tatt.

Til Aftenpostens frilansjournalist i Kisangani, franskmannen Thomas Hubert, sier en representant fra myndighetene i byen at disse ID-kortene har en gyldighet til henholdsvis 2016 og 2017.

Forsvarets ID-kort, det såkalte «Kongeriket Norge», utstedes etter det Dagbladet kjenner til til alle fast ansatte og de med kontrakt i Forsvaret.

Kortene har en gyldighetstid som kan gå langt utover den faktiske kontraktstiden i Forsvaret.

AVHØRT: Tjostolv Moland (28) kom i går til fengselet i Kisangani, og er avhørt i to omganger. Foto: Privat.
AVHØRT: Tjostolv Moland (28) kom i går til fengselet i Kisangani, og er avhørt i to omganger. Foto: Privat. Vis mer