Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Befal fikk sparken etter ellevill fest

Fyllekjørte med feltvogn og tente på soldatenes møbler.

KAN BLI TRE: Av de seks offiserene som trådte over streken før og etter jegerfesten 31. oktober, er én allerede avskjediget, to risikerer å bli det, mens ytterligere to får irettesettelser og bøter, sier GSV-sjef Jørn Erik Berntsen. I bakgrunnen en av kasernene som snart får nye utemøbler. Foto: Tor Sandø / Sør-Varanger Avis
KAN BLI TRE: Av de seks offiserene som trådte over streken før og etter jegerfesten 31. oktober, er én allerede avskjediget, to risikerer å bli det, mens ytterligere to får irettesettelser og bøter, sier GSV-sjef Jørn Erik Berntsen. I bakgrunnen en av kasernene som snart får nye utemøbler. Foto: Tor Sandø / Sør-Varanger Avis Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| En offiser ansatt ved Garnisonen i Sør-Varanger har fått sparken og ytterligere to står i fare for å bli det etter jegerfesten ved GSV for drøyt to uker siden, går det fram av Sør-Varanger Avis.

Jegerfesten ved GSV lørdag 31. oktober, som ble omtalt i Sør-Varanger Avis, har vært gjenstand for etterforskning etter at befal skal ha tent på utemøblene til soldatene.

Dette fikk GSV-ledelsen til å reagere kraftig og GSV-sjefen, oberstløytnant Jørn Erik Berntsen, lovte kraftige reaksjoner til de som var innblandet.

Promillekjøring
Saken rundt jegerfesten er ikke helt ferdig etterforsket, men det befalet som får sparken, var vedkommende som ble pågrepet fredag 30. oktober for promillekjøring med feltvogn.

Den saken er i tillegg til å ha blitt etterforsket av militærpolitiet, også overført til sivilt politi.

— Vedkommende har kontrakt ved GSV fram til jul og vil ikke få fornyet denne, sier Berntsen.

- Skjemte seg ut
GSV har fått god støtte til etterforskningen av militærpolitiet i Oslo, går det fram av en artikkel i Sør-Varanger Avis.

— Vi har hatt et ønske om å få lukket saken på en ordentlig måte. Det er helt klart at det ikke er mulig å slå en strek over en sånn sak. Noen av de som skjemte seg ut har trått fram, erkjent sin skyld og bedt sjefen om unnskyldning, sier Berntsen, og utdyper:

— Totalt var 150 mennesker på festen. GSV har 110 ansatte og jeg vil tro at rundt halvparten av de som var på denne festen ikke er ansatte hos oss. Dette har gjort at det ikke har vært så lett å komme til bunns i saken. Men jeg tror vi nå er i ferd med å komme så langt vi kan.

Til krigsadvokaten
Når det gjelder alt som ble ødelagt etter jegerfesten og det som skjedde da festen var ferdig ved to-tiden natt til 1. november, så vil alt dette bli erstattet.

— Enkeltpersonene har gjort opp for seg. Når det gjelder utemøblene, fire-fem benker til bruk for soldatene, så er det igangsatt en kronerulling for å få erstattet disse., sier Berntsen.

I tillegg til vedkommende som må finne seg en annen jobb på nyåret, så vil tre personer straffes med såkalt militær refs.

Flere tusen kroner
— Det vil si at de får en kraftig irettesettelse i tillegg til bøter. To personer får sine saker overført til krigsadvokaten for endelig avgjørelse. For disse to kan det også ende med at de får avsluttet sine arbeidsforhold ved Garnisonen, men siden dette er fast ansatte hos oss så er det ikke opp til meg å avskjedige dem. Felles for alle sammen er at de får anmerkninger om disse sakene på sine militære rulleblad, sier oberstløytnanten.

BRANT MØBLER: Utenfor denne kasernen sto noen utemøblene som tre-fire GSV-befal kastet på bålet. Dagen før ble et befal tatt for promillekjøring med feltvogn. Foto: Tor Sandø
BRANT MØBLER: Utenfor denne kasernen sto noen utemøblene som tre-fire GSV-befal kastet på bålet. Dagen før ble et befal tatt for promillekjøring med feltvogn. Foto: Tor Sandø Vis mer

Berntsen ønsker ikke å si noe om hvilken grad de involverte offiserene har eller hvilken størrelse bøtene vil bli på.

— Det er ikke endelig bestemt, men vil ligge på flere tusen kroner. Det jeg kan si om alder, erfaring og grad er at det har spilt en rolle i vurderingen for hva man kan forvente av folk, sier han.

Innstramming
I tillegg til de individuelle straffene, så får årets jegerfest også følger for framtidige festligheter ved GSV. Åpningstiden i befalsmessen innskrenkes fra klokken to natt til lørdag og søndag, til midnatt.

Ved militære arrangement vil også vaktholdet bli atskillig strengere enn det har vært tidligere. GSV-ledelsen vil ikke legge ned jegerfesten, som har vært arrangert ved GSV de siste 30 årene, men arrangementet vil bli «strammere».

— Det er et stort ansvar som ligger på oss og vi innser at det ikke ble gjort en god nok jobb etter årets arrangement. Lokalet burde vært tømt og festen avsluttet. Det ansvaret tar jeg som øverste leder ved Garnisonen og det er også jeg som tar de grep som er nødvendig for at vi ikke havner i samme situasjon igjen. Tiden leger ikke alle sår og GSV har en integritet og troverdighet som grensevakt. Dette er vi helt avhengige av for å gjøre den jobben vi har. Vi kommer dårlig ut av dette uansett og det er klart at en slik sak har skadet vårt rykte. Derfor har det vært viktig og helt nødvendig for oss å vise at dette tar vi seriøst og fullt på alvor, sier Berntsen.

Tøft mentalt
GSV-sjef Berntsen innrømmer at behandlingen av skandalefesten inne på GSVs område for drøyt fjorten dager siden har tatt på mentalt.

— Det koster å ta inn over seg at mennesker du har slik tiltro til får seg til å tråkke over streken på en slik måte som det her er gjort. Dette har vært en utrolig stusselig og flau sak å håndtere, men samtidig har alle skjønt at det som har skjedd har vært uakseptabelt.

Berntsen innser at hans garnison har hatt noen uheldige episoder i hans regjeringstid.

— Finnes det et alkoholproblem ved GSV?

— Nei, det vil jeg ikke si. Vi må innse at vi har hatt noen uheldige episoder, men vi har ikke slik jeg ser ikke noe alkoholproblem. Her følges både Forsvarssjefen rusmiddeldirektiv og rusmiddelnemnden som er nedsatt, sier han.

Berntsen lover at det ikke blir de store julebordsprellene på Garnisonen hans i år.

OVERRASKET: Varatillitsvalgt for soldatene ved GSV, Andreas Fjetland, er både sjokkert og overrasket over det som skjedde under og etter befalenes jegerfest. Foto: Tor Sandø
OVERRASKET: Varatillitsvalgt for soldatene ved GSV, Andreas Fjetland, er både sjokkert og overrasket over det som skjedde under og etter befalenes jegerfest. Foto: Tor Sandø Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media