Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Befaringen snødde bort

Viggo Kristiansens forsvarer vurderer å be om en ny befaring til åstedet for barnedrapene. I dag lavet snøen ned over Baneheia.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Jury, dommere, forsvarere og bistandsadvokater måtte vasse gjennom 12 centimeter våt nysnø da de gikk på skogsstiene inn til åstedet hvor Stine Sofie Sørstrønen (8) og Lena Sløgedal Paulsen (10) ble voldtatt og drept 19. mai 2000.

- Retten fikk dannet seg et helhetsinntrykk av området og landskapet. Men detaljene fra åstedet og skjulestedet gikk vi glipp av på grunn av all snøen, sier advokat Tore H. Pettersen til NTB.

Utsettelse avslått

Rettsmøtet torsdag startet med at Pettersen begjærte befaringen utsatt. Det sa dommerne nei til, uten at Pettersen kjenner begrunnelsen.

Under den halvannen time lange befaringen snødde det tett, og Pettersen mener at det må ha vært 20 centimeter snødybde flere steder. Han vil derfor vurdere å kreve at det gjennomføres en ny befaring til åstedet.

- Jeg vil se an hva som skjer under innspurten av rettssaken før jeg tar endelig stilling til det. Det er beklagelig at retten ikke gikk med på en utsettelse. Slik jeg har forstått værmeldingen, er det ventet mildvær i løpet av tre dager, sier Pettersen.

- Men er dette et problem for din klient, han nekter jo for å ha vært på åstedet?

- Ja, men det går på Jan Helge Andersens troverdighet, sier Pettersen.

Kristiansen er dømt til 21 års fengsel og ti års sikring for overgrep og drap, og har anket dommen. Andersen er dømt til 17 års fengsel, og har anket straffeutmålingen.

- Var riktig

Med politiavdelingssjef Geir Hansen fra Agder politidistrikt og Kripos-uttrykningsleder Asbjørn Hansen i spissen, gikk juryen den samme løypa som Jan Helge Andersen har forklart at han og Viggo Kristiansen gikk drapskvelden.

Lagmannsretten trengte betydelig mer tid på å gå opp løypa, enn det byretten trengte under en tilsvarende befaring i fjor vår.

Andersens forsvarer, advokat Ben Fegran, mener at det var riktig å gjennomføre befaringen, til tross for snøværet.

- Men det er klart at snøværet gir retten et annet inntrykk av åstedet. Det er ikke ideelt å ha befaring i et slikt vær, sier Fegran.

Aktor i barnedrapssaken, førstestatsadvokat Edward Dahl, unngikk å svare på om det er et problem at juryen fikk et annet inntrykk av Baneheia, enn slik det så ut en vårdag for to år siden.

- Det kan ikke jeg gjøre noe med, smilte Dahl på vei inn i bussen som skulle frakte retten tilbake til Arendal, hvor ankesaken i Agder lagmannsrett behandles.

Lakk-svar

Fredag får lagmannsretten trolig resultatene fra de tekniske undersøkelsene av hobbylakk som ble beslaglagt i Kristiansens bu tirsdag 15. januar i år. Spørsmålet er om lakken samsvarer med flekker som ble funnet på innsiden av begge jentenes lår.

Onsdag varslet advokat Pettersen at han kan komme til å be om utsettelse av rettssaken når analysene legges fram, uansett resultat.

- Jeg vil ikke si noe om hvordan retten vil stille seg til et slikt eventuelt krav, sier rettens formann, førstelagmann Asbjørn Nes Hansen.

(NTB)

SNØVÆR: Verdien av Baneheia-befaringen i dag ble betydelig svekket på grunn av snøværet.
Hele Norges coronakart