Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Befolkningen delt i synet på pelsnæringen

47 prosent av de spurte i en ny undersøkelse synes ikke Norge bør ha en pelsdyrnæring, mens 39 prosent vil ha fortsatt pelsdyroppdrett.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Av dem som har gjort seg opp en mening, er det dermed flertall for å avvikle næringen. Men det er også 14 prosent som har svart «vet ikke» i undersøkelsen Norstat har gjennomført for NRK.

Undersøkelsen avslører til dels store forskjeller, avhengig av hvem man spør. Mens kvinnene er sterkt imot pelsdyrnæringen - 54 prosent mot og 30 prosent for - er menn mindre villige til å legge ned den omstridte bransjen. 48 prosent av mennene er positive, mens 39 prosent er negative til pelsdyrhold.

Motstanden er størst i Nord-Norge og minst i Midt-Norge, og de yngre er langt tydeligere negative. Blant dem under 30 år, mener hele 62 prosent at vi klarer oss uten pelsdyr.

Det er også til dels store forskjeller langs det politiske spekteret. Frp-, Høyre- og KrF-velgere er mer positive enn negative. Arbeiderpartiets velgere deler seg slik: 50 prosent mot og 38 prosent for. Hver fjerde SV- og Venstre-velger vil ha fortsatt pelsdyrdrift. Og suverent mest positive er Senterparti-sympatisørene: Hele 82 prosent vil ha fortsatt pelsdyroppdrett.

(NTB)