Colombia:

- Befolkningen har fått nok

- Det er som om de lever på to ulike planeter, og snakker forbi hverandre, sier senioranalytiker om situasjonen i Colombia.

KRAFTIGE OPPTØYER: En demonstrant kaster tåregass tilbake mot politiet under sammenstøt i hovedstaden Bogotá onsdag. Foto: Fernando Vergara / AP / NTB
KRAFTIGE OPPTØYER: En demonstrant kaster tåregass tilbake mot politiet under sammenstøt i hovedstaden Bogotá onsdag. Foto: Fernando Vergara / AP / NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Protestene startet 28. april, mot et omstridt forslag til skattereform, som siden er trukket tilbake.

Demonstrantene protesterer nå mot regjeringens helse- og utdanningspolitikk, i tillegg til de voldelige metodene politiet har brukt mot dem.

Elleve dager seinere er minst 35 mennesker drept og over 1200 skadd i opptøyene, ifølge den colombianske avisa El Espectador. 87 personer skal i tillegg være savnet.

- Protestene viser at befolkningen har fått nok av en politikk som bare gagner eliten i landet, sier leder for Latin-Amerikagruppene i Norge, Diego Marin Rios, i en pressemelding.

Økt fattigdom under pandemien

Myndighetene ønsket opprinnelig å øke skattenivået for å styrke statens økonomi under pandemien. Reformen ville rammet de med lavest inntekt hardt.

Forslaget ble trukket tilbake forrige helg, etter fem dager med protester. Arkitekten bak reformen, finansminister Alberto Carrasquilla, trakk seg påfølgende dag. Da var det allerede for seint for å kjøle ned temperaturen.

Ulikhetene i Colombia var store før coronapandemien. Nå utgjør andelen fattige hele 42,5 prosent av befolkningen, ifølge Reuters. I løpet av 2020 økte antall personer som lever i ekstrem fattigdom med 2,8 millioner.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer