Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

«Befolkningen tror tydeligvis at systemet lar seg reformere med de samme folkene på toppen»

Flertallet vil beholde Jens og co.

-IKKE GÅ: Folkets dom til statsminister Jens Stoltenberg (Ap): Du trenger ikke gå helt ennå! Foto: Sveinung U. Ystad, Dagbladet
-IKKE GÅ: Folkets dom til statsminister Jens Stoltenberg (Ap): Du trenger ikke gå helt ennå! Foto: Sveinung U. Ystad, Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): 22. juli-kommisjonen feller en nådeløs dom over regjeringen og deler av forvaltningen.

Et flertall av de spurte har imidlertid meget stor eller ganske stor tillit til at regjeringen vil følge opp kritikken og sørge for bedre sikkerhet.

Det viser en måling Ipsos MMI foretok for Dagbladet i går.

26 prosent har imidlertid liten tillit, mens 15 prosent svarer at de ikke har noen tillit til at regjeringen vil trygge innbyggernes sikkerhet. Kritiske røster, blant dem VG, mener den knusende kritikken som kom mandag, bør føre til at Jens Stoltenberg går av.

Et flertall av velgerne sier nei til det.

- Uttrykk for støtte På spørsmål om Stoltenberg bør gå av, svarer 64 prosent av velgerne nei, 21 prosent ja og 15 prosent vet ikke.

- Dette tar jeg som et uttrykk for støtte til det viktige arbeidet regjeringen er i gang med for å rette opp de fundamentale manglene i vårt beredskapssystem som 22. julirapporten har avdekket, sier Jens Stoltenberg til Dagbladet.

Dagbladet har også spurt om Rigmor Aasrud bør gå. Fornyings-, kirke- og administrasjonsministeren hadde ansvaret for at Grubbegata ikke ble stengt, tross trusselvurderinger, en flere år lang saksbehandling og et krystallklart vedtak.

Men heller ikke her er det flertall for å kaste statsråden. 44 prosent sier nei, 29 prosent sier ja, mens 27 prosent ikke har noen klar mening.

Mens Stoltenberg mandag ikke ville snakke om «personer og posisjoner», sa han i går at det ikke er utenkelig at ledere må gå eller må skifte plass etter den omfattende kritikken rettet mot flere nivåer og flere etater med ansvar for sikkerhet og beredskap.

Bistandsadvokat Mette Yvonne Larsen er blant dem som krever at ansvarlige i politiledelsen tar sin hatt og går etter så omfattende svikt.

- Noen må gå i den ansvarlige politiledelsen etter dette her. Jeg gir ikke ut noen navn, men det er de som er ansvarlig, har hun sagt til til Dagbladet.

Støtte til politisjefer På spørsmål om politidirektør Øystein Mæland må gå svarer 55 prosent nei, 21 prosent ja, mens 24 prosent ikke vet. Mæland hadde bare vært politidirektør få uker da terroraksjonen skjedde.

Hvis Mæland går, vil det i så fall være på grunn av håndteringen etter 22. juli. I går kveld innrømmet han at han hadde feilinformert om hvilke GPS-spor politiet hadde tilgang til da de evaluerte seg selv.

Heller ikke tidligere politidirektør, nåværende departementsråd Ingelin Killengreen, må gå, ifølge et flertall av velgerne. 44 prosent sier nei, 30 prosent sier ja, mens 26 prosent ikke vet.

Politimestrene for Oslo og Nordre Buskerud politidistrikt som fikk hard medfart i rapporten, får også støtte hos et flertall av velgerne: 50 prosent mener Anstein Gjengedal ikke bør gå, mens 42 prosent sier det samme om Sissel Hammer. 21 prosent mener Gjengedal bør gå, mens 32 prosent mener Hammer bør gå.

Nei til heksejakt Lederen for Politiets Fellesforbund, Arne Johannesen, er glad, men ikke overrasket over målingen.

- Dette er gledelige resultater, men for meg er de faktisk ikke overraskende. Jeg tror nok at folk flest ikke er så opptatte av denne voldsomme fokuseringen på å fjerne folk, eller en heksejakt på enkeltpersoner som jeg kaller det. Det kommer nok litt på grunn av dynamikken i media med det voldsomme personfokuset. I den tabloide verden er det mye personfokus og korsfestelse. Det er godt å se at folk er mer nyansert.

- Messias-holdning Professor i statsvitenskap, Trond Nordby, synes det er interessant at så mange vil beholde statsministeren og de andre med ansvar for svikt.

- Befolkningen tror tydeligvis at systemet lar seg reformere med de samme folkene på toppen. Jens Stoltenberg har inntatt en slags messiasholdning, han framstår saktmodig og beklagende. Det er lurt. Å beklage og vise anger er det beste en politiker som gjør feil, kan gjøre, sier professoren.

Målingen ble gjennomført i går i MMI-panelet med 777 intervjuer i et landsrepresentativt utvalg av befolkningen.

Her kan du se detaljert hendelsesforløp 22. juli 2011.

INGEN HEKSEJAKT: Tallene angir prosentandelen av dem som sier nei til at disse topplederne bør gå. Grafikk: Kjell Erik Berg / Dagbladet
INGEN HEKSEJAKT: Tallene angir prosentandelen av dem som sier nei til at disse topplederne bør gå. Grafikk: Kjell Erik Berg / Dagbladet Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media