Befølte datteren. Skylder på «sexsomni»

Nekter straffskyld.

AVHØRT: Den mindreårige jenta ble avhørt flere ganger på Barnehuset i Moss. Foto: Google Street View
AVHØRT: Den mindreårige jenta ble avhørt flere ganger på Barnehuset i Moss. Foto: Google Street View Vis mer
Publisert

En familiefar i 30-åra fra østlige Viken er i tingretten dømt til 75 dagers fengsel for for å ha befølt sin egen mindreårige datter. Under rettssaken nektet mannen straffskyld og hevdet at handlingen må skyldes sexsomni - seksuell handling i søvne.

Mannens forsvarer Tom Kåre Bratbak sier til Dagbladet at han ikke har lest dommen eller konferert med klienten ennå, og at ankespørsmålet derfor er uavklart.

Saken ble først omtalt i Smaalenenes Avis.

Varslet lærer

Den domfelte mannen hadde delt omsorg for barna, som alternerte på å sove i senga med ham når han hadde samvær. En av nettene da den fornærmede datteren sov hos ham, våknet hun av at faren befølte henne. Hun ble redd og la seg på siden, og faren sluttet med handlingen.

Jenta betrodde seg til sin kontaktlærer, som igjen varslet rektor, og saken havnet hos barnevernet og deretter politiet. Hun gjennomgikk flere lange avhør på Barnehuset i Moss, som ble lagt fram i retten.

I retten nektet ikke faren for at han kan ha befølt datteren, men forklarte også at han ikke husket noe av det. Han henviste blant annet til en konfrontasjon med barnas mor etter at han skulle ha befølt henne i søvne.

- Pålitelig

Skyldspørsmålet kokte ned til far og datters troverdighet, og retten valgte altså å feste sin lit til jentas forklaring om at faren åpenbart var våken, med åpne øyne.

«Fornærmede framstår for retten som pålitelig, og hun er nyansert i sin formidling av synet på sin far. Det er for retten ingen grunn til å betvile hennes forklaring», skriver tingretten i dommen.

Mannen fikk heller ingen støtte i forklaringen fra eksen, som sa hun ikke kunne huske en slik konfrontasjon som han beskrev.

Familiefaren ble dermed funnet skyldig etter tiltalen. Aktor Tor Magnus Sæter-Fagermo la ned påstand om 36 dagers ubetinget fengsel, men tingretten kom til at dette var altfor lavt, og dømte mannen til 75 dagers fengsel. Straffeutmålingen tar hensyn til lang liggetid i rettssystemet.

Flere saker

Ifølge en norsk studie lider ca. 7 prosent av befokningen - både menn og kvinner - av sexsomni, ifølge NRK.

Lidelsen har vært tema i en rekke straffesaker utenlands, og også i en håndfull saker i Norge. I 2016 ble en mann frikjent for å ha befølt barnebarnet i tingretten.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer