Befridde gislene

Politiet stormet bygning i Naltsjik og drepte opprørere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Les også:
- Skyt for å drepe

Skytedrama ved russisk skole
(Dagbladet.no): Russiske soldater drepte i morges åtte opprørere og befridde fem personer som bevæpnede tsjetsjenske opprørere hadde tatt som gisler i den Sør-Russiske byen Naltsjik, melder ITAR-Tass.

- Alle opprørerne er drept og alle gislene befridd. Noe arbeid gjenstår, men i praksis er operasjonen over, sier talskvinne for politiet, Marina Kyasova, til Reuters.

Ifølge CNN er situasjonen enda ikke løst. Hundrevis av russiske soldater gjennomsøker byen etter opprørere.

Geriljasoldatene skal ha forsøkt å flykte i et kjøretøy. De fikk ordre om å stoppe, men nektet og fortsatte i høy fart. Føreren mistet kontroll over kjøretøyet og krasjet i et tre.

Opprørerne hadde forskanset seg i andre etasje i politiets hovedkvarter og mot en butikk.

85 døde

Dødstallene etter de blodige kampene som startet i går, varierer med kilden som uttaler seg.

Ifølge nyhetsbyrået AP skal minst 85 personer være drept etter at terrorister forsøkte å ta kontroll over byen og delstatsrepublikken Kabardino-Balkarija. 61 av dem er opprørere, tolv er politimenn og tolv er sivile. Mange er også såret. Samtidig skal 17 opprørere være arrestert.

Opp i mot 300 geriljasoldater, inndelt i flere grupper, stormet i går flere statlige bygninger i Naltsjik. Blant annet skole nr. 5 ble angrepet. Skolen ble evakuert, og foreldre lette fortvilt etter barna sine. Det var kamper med maskinpistoler og granater over hele byen.

 SLO TILBAKE:  Politi og sikkerhetsstyrker klarte i går å forhindre muslimske terrorister i å ta over republikken Kabardino-Balkarija. Men gisselsituasjonen i politiets hovedkvarter var i natt fortsatt ikke løst. Foto: AP/Scanpix
SLO TILBAKE: Politi og sikkerhetsstyrker klarte i går å forhindre muslimske terrorister i å ta over republikken Kabardino-Balkarija. Men gisselsituasjonen i politiets hovedkvarter var i natt fortsatt ikke løst. Foto: AP/Scanpix Vis mer

Stengte av byen

President Vladimir Putin beordret i går en total blokade av byen, slik at ingen terrorister skulle slippe unna. Alle biler ut av byen skulle sjekkes.

Naltsjik ligger bare ti mil fra byen Beslan, der terrorister med tilknytning til Tsjetsjenia tok mer enn 1000 gisler på en skole 1. september i fjor. Mer enn 330 ble drept.

Militante muslimske terrorister opererer både i Tsjetsjenia, og naborepublikkene Ingusjetia, Dagestan og Kabardino-Balkarija. Et nettsted lojal mot den tsjetsjenske terroristen Shamil Basajev skrev i går kveld at en gruppe som kaller seg Kaukasisk front har tatt på seg ansvaret for angrepet. Sjamil Basajev tok på seg ansvaret for terroraksjonen på skole nr. 1 i Beslan i fjor høst, da 300 ble drept.

President i Kabardino-Balkariya, Arsen Kanokov kom seint i går på banen og uttalte til ITAR-Tass at både lokale grupperinger av den ytterliggående islamske retningen Wahhabi og andre, også tsjetsjenere, var involvert.

Myndighetene mener terroristene forsøkte å ta kontroll over republikken, men at de mislyktes. 

 

HOLDER VAKT: En gruppe russiske soldater i byen Naltsjik.