«Befriende med Frp, som sier rett ut hva de vil»

- Norge trenger sterke representanter på Stortinget. Folk som med klare ord tør å forsvare språket, kulturen, skolen og institusjonene, som tør å være et bolverk mot den rå kapitalismen, sier Senterpartiets Per Olaf Lundteigen, toppkandidaten på stortingslista fra Buskerud.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Lundteigen synes altfor mange politikere tresker gammel halm: - I så måte er det befriende med Frp, som sier rett ut hva de vil, sier han. Ingen har vært, er, eller kommer til å bli, i tvil om Lundteigens evne til klar tale. Analysene, derimot, er det mange som latterliggjør. Hans nasjonale strategier og valgmuligheter på tvers av globalisering og EU-tilpassing stemples som naive utopier. Likevel, det hefter en underlig blanding av insisterende snusfornuft og spissformulert optimisme ved Lundteigens korthogde hovedsetninger.

- Mine kritikere forstår ikke at det går an å være verdikonservativ og samtidig ha radikale løsninger, supplerer vår mann fra Vestfossen i Buskerud. Hvor Hans Nielsen Hauge i sin tid virket og seinere dominerte godtfolks idéverden i generasjoner.

Og 48-åringen tilstår gjerne sin gjeld til Hauge, og tar konsekvensen av den ved å tale tidas autoriteter midt imot. Men i dag er det samhold som teller på Senterpartiets landsmøte, og akkurat nå sitter Lundteigen i redaksjonskomiteen og brygger på resolusjonsforslag som skal fyre opp under mistilliten til forsvarsminister Bjørn Tore Godal.

- Vi må ikke overlate vår sikkerhet til leiesoldater. Det er hasardspill hvis vi ikke har et sterkt nasjonalt forsvar. Også Lundteigens berømte «Annerledesland» har overlevd EU-kampen i 1994. Om ikke annet, så i hvert fall i Per Olaf Lundteigens hode - og gjerning.

Annerledeslandet

Til det pågående landsmøtet i Senterpartiet har han forfattet en omfattende ny innledning til Senterpartiets program - som under tittelen «Annerledeslandet» systematisk knokkeltakler en «snever Oslo-dominert maktelite», «kapitalkreftene» og «multinasjonale selskaper». - ...og har du lagt merke til undertittelen, hvisker Lundteigen henrykt over kafébordet. Med krysningen av hellig vrede og konspiratorisk smartness som både han og Senterpartiet er blitt beryktet og fryktet for.

«By og land, hand i hand» er undertittelen i Lundteigens programforslag.

- Slagordet er jo ledig nå. Arbeiderpartiet bekjenner seg til rå sentralisering. Mens Senterpartiet står på for byfolks verdier; se bare på Drammen hvor vi i årevis har samarbeidet tett med Bylista og bypatriotene som ikke frivillig vil la Statens vegvesen og miljøvernminister Siri Bjerke asfaltere byen med nye veikryss...

- Men «Annerledeslandet» er jo for lengst begravet? Til og med innbitte EU-motstandere ser jo at vi EU-tilpasses og globaliseres hver eneste dag. - Det er nettopp det som er poenget, kvitterer Lundteigen. Og hevder at han var for tidlig ute i 1993, folk hadde ennå ikke opplevd markedskreftenes frie spill på kroppen.

- Nå har jeg tatt en ideologisk hvilepause og lyttet til hva folk sier og føler. Og nå ser, føler og forstår folk, ifølge Lundteigen, at «Annerledeslandet» både kan og skal være et realistisk politisk alternativ. Så setter han tennene i kugalskap og munn- og klovsyke: - Nå sier naturen nei, og dette dreier seg ikke om politikk, men om fag, sier den agronomutdannede småbrukeren fra Øvre Eiker i Buskerud.

- Folk husker at vi kjempet med nebb og klør mot veterinæravtalen med EU, avtalen som nå er årsaken til at regjeringen nølte i ukevis med å innføre importforbud for kjøtt fra et sykt EU-landbruk... Per Olaf Lundteigen er fargerik, nærmest verneverdig i et hav av grå politisk konformitet som i månedene framover vil virre forskremt rundt i jakten på å forsvare eller erobre stortingstaburetter.

12 000 stemmer

- Jeg trenger bare 12000 stemmer. Det skal jeg klare ved å gå rett på sak, med skikkelig analyse og folkelig tale, slik at folk forstår hva jeg snakker om.

- Og vaskemaskiner vil du fortsatt produsere i Norge?

- Ja visst, jubler Lundteigen. Og sier at forslaget som i sin tid tvangsplasserte ham blant de ypperste utopister, nå er mer aktuelt enn noensinne:

- Til og med de statlige SND-toppene sutrer over at Norge ikke har en langsiktig nasjonal næringsstrategi som bevisst satser på områder hvor vi har fortrinn: Ferdigvareproduksjon må være målet.

- Politikere fra andre partier tresker gammel halm. Alle vet at det er idiotisk, i så måte er det befriende med Frp, som sier rett ut hva de vil.

- Frp befriende

Slik han selv gjorde i 1996 da han som saksordfører i Stortingets finanskomité ble berømt for boligskattforliket med Arbeiderpartiet: Det innebar felles takstgrunnlag for hele landet, og de over 80 prosent som bor i «vanlige» hus ikke skulle beskattes. Men nå har finanskapitalen og Arbeiderpartiet alliert seg for å torpedere forliket, sier Lundteigen og ser det logiske i det:

- Flat inntektsskatt og vekk med formuesskatt er målet. Men tapene må jo kompenseres, og siden kapitalen beveger seg fritt over landegrensene, er det de ubevegelige eiendommene som er framtidas skattemessige melkekuer for Ap-staten, fastslår Lundteigen. Og varsler kamp:

- Jeg gleder meg.

PER OLAF LUNDTEIGEN PÅ GANG IGJEN: Per Olaf Lundteigen får seg en kopp kaffe og slår om seg med politiske tanker på Delmar Villars Conditori og Bakeri i Vestfossen i Buskerud. Til det pågående landsmøtet i Senterpartiet har Lundteigen laget en omfattende ny innledning til Senterpartiets program.