Befruktet pasienter med egen sperm - løy om det

- Det eneste han angrer på, er at han ble tatt.

LEGE: Torsdag forrige uke slapp den tidligere legen fengselsstraff etter å ha løyet til politiet. Foto: NTB Scanpix
LEGE: Torsdag forrige uke slapp den tidligere legen fengselsstraff etter å ha løyet til politiet. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Forrige uke erklærte en eldre fertilitetslege fra Indiana, USA, seg skyldig for å ha motarbeidet rettsvesenet to ganger ved å ha løyet. Han kunne fått opp mot tre års fengsel, men slapp unna med ett års betinget fengsel. Mannen slipper dermed å sone i fengsel.

Legen var i tillegg anklaget for å ha befruktet flere av sine pasienter med egen sperm, men mannen var ikke tiltalt for dette. Det opprører mannens tidligere pasienter.

Mannen var ikke tiltalt for å ha brukt egen sperm fordi det ikke står noe i Indianas lover som spesifikt hindrer fertilitetsleger fra å bruke deres egen sperm. Men at han holdt det skjult for sine pasienter og senere politiets etterforskere er straffbart.

Dette skriver flere amerikanske medier, blant annet Fox News og nyhetsbyrået AP.

Far til minst 20
Legen ble tiltalt etter at det ble bekreftet med DNA-test at han er den biologiske faren til to barn. Barnas mødre var hans pasienter.

Det hevdes også at DNA-testen viser at legen kan være far til minst 20 andre.

Legens tidligere pasienter og mulige barn fylte nesten hele rettssalen, og flere ble sinte over at han unngikk fengselsstraff.

- Det eneste han angrer på, er at han ble tatt, sier en 35 år gammel kvinne til AP. Hun trodde morens ektemann var hennes far, fram til DNA-tester knyttet henne til flere halvsøsken som skal være legens barn.

En av hans tidligere pasienter og hennes sønn, som nå er 35 år, mener legen fortjener strengere straff. Sønnen skal være legens biologiske barn, selv om legen fortalte moren at han brukte anonyme donorer.

- Han krenket kvinners reproduktive rettigheter i nesten et tiår. Det er ingen anger, han visste hva han gjorde, sier han til nyhetsbyrået AP.

Benektet anklagene
Etter å ha lett etter biologiske slektninger på internett, ble noen av hans nå voksne avkom mistenksomme og sendte inn en klage til Indianas riksadvokat i 2014.

Den tidligere legen skrev i første omgang til etterforskerne at han benektet alle anklager om å befrukte pasienter med egen sperm. 18 måneder senere innrømmet han at han hadde brukt sin egen sperm til å befrukte pasienter hvis en donor ikke var tilgjengelig.

Dette skal han ha innrømmet under en telefonsamtale med en av personene han ble far til gjennom «spermdonasjonen».

Rettsdokumenter viser at legen skal ha fortalt seks voksne personer, som trodde de var hans biologiske barn, at han hadde donert egen sperm rundt 50 ganger på 70- og 80-tallet.

Han hadde fortalt sine pasienter at de fikk sperm fra turnusleger- og tannleger eller medisinstudenter, og at ingen donors sperm ble brukt mer enn tre ganger.​

- Ikke bare misbrukte han sin posisjon med fullstendig tillit med sine pasienter, hans valg vil ha varig innflytelse gjennom generasjoner av de berørte familiene, sa Terry Curry, aktor i saken, etter straffeutmålingen.

Legen jobbet ved Reproductive Endocrinology Associates i Indianapolis, og i 2009 gikk han av med pensjon.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer