Begeistret K-banksjef klar for oppkjøp

Ingenting er bedre for Kreditkassen enn et oppkjøpstilbud fra MeritaNordbanken, skal vi tro Tom Ruud. Kreditkassens toppsjef er begeistret for tilbudet fra Nordens største bank.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Tom Ruud er en av Nordens fremste bankfolk. Det er plass for ham i konsernledelsen, forsikrer styreformann Jacob Palmstierna i MeritaNordbanken på sin side.

- En meget bra løsning. En god industriell modell, sier Ruud om oppkjøpsplanene. Han sier MeritaNordbanken har gjort hjemmeleksen sin godt.

De planene som er lagt fram, stemmer veldig godt overens med de strategiske tankene i Kreditkassens styre og konsernledelse.

Nordisk best

De K-bankansatte og konsernledelsen har vurdert de aktuelle alternativer for sin «sivilsstatus» framover - nemlig å forbli singel, «gifte seg med» DnB eller å finne en nordisk løsning. Både konsernledelsen og de ansatte konkluderer med at en nordisk løsning vil være det beste.

Kreditkassens toppsjef visste at beileren lå i buskene, men var usikker på akkurat når han ville vise seg. Telefonen fra MeritaNordbankens toppledelse fredag kom derfor ikke uventet.

Ruud mener MeritaNordbankens oppkjøp av Kreditkassen snarere vil føre til flere enn færre arbeidsplasser i Norge. Han ser dessuten fram til en politisk debatt om statens roller som bankaksjonær, lovgiver og tilsynsmyndighet.

- Dette er en bra sak å ta en debatt på, fordi den er konkret, understreker Ruud. Han har tillit til at staten, som nå eier drøyt 34 prosent i Kreditkassen, kan skille rollene som aksjonær og konsesjonsgiver.

Bedre pris

Ruud vil ikke mene noe om sjansen for å få konsesjon, men sier at han regner med det går greit, dersom staten først selger sin aksjepost. Han påpeker at prisen på 44 kroner per aksje, ligger 50 prosent over prisen staten fikk for de k-bankaksjene som ble solgt tidligere i år.

- Aksjesalget må staten vurdere som aksjonær, framholder Ruud

Få tviler likevel på at det til syvende og sist blir et politisk spørsmål hvorvidt MeritaNordbanken får kjøpe Kreditkassen. De politiske signalene i første runde spriker etter klassiske holdninger til norsk eierskap.

Tom Ruud viser til at den norske stat kan kjøpe seg opp i MeritaNordbanken på børs, dersom den er opptatt av å videreføre sine eierinteresser i Kreditkassen.

Den svenske stat sitter i dag med 25 prosent av MeritaNordbanken. Dersom den svenske staten selger seg ned i banken det kommende halvannet året, vil tidligere K-bankeiere ha fortrinnsrett til kjøp av 25 prosent av det den svenske stat selger.

Dette vil maksimalt sikre nordmenn 4-6 prosents eierskap i MeritaNordbanken.

(NTB)

FORNØYD: Konsernsjef Tom Ruud har i lang tid prøvd å gifte bort Kreditkassen.