- Begeret blir fullt

- Du er i en tunnel og ser ikke lys noe sted. Alt som var positivt mister fargene og forsvinner gradvis. Til slutt er bare det negative igjen. Da må du kapitulere for depresjonen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Stortingsrepresentant og tidligere rektor ved Universitetet i Oslo, professor i teologi Inge Lønning, vet hva han snakker om. To ganger i løpet av livet er han blitt slått i bakken av kliniske depresjoner.

- Første gang det skjedde, var jeg i tjueåra. Den andre gangen var mens jeg var rektor på universitetet og var blitt dobbelt så gammel. Folk spør om de kan sammeliknes, og da svarer jeg at det var like fælt hver gang.

Mister fotfeste

- Var dette noe som kom plutselig, som kastet over deg?

- Nei, det er heller som et beger som gradvis fylles opp, dråpe for dråpe. På et eller annet tidspunkt flyter begeret over, og da er det gjort.

- Psykiaterne snakker om en utløsende faktor, som for eksempel tap av noen som står en nær?

- Man må skille mellom det som bygger seg opp, og det som til slutt utløser denne tilstanden. Da jeg fikk sykdommen for annen gang, sto jeg oppe i ganske enorme problemer som rektor på universitetet. Plutselig mistet jeg fotfestet. Men hvorfor det skjedde, vet jeg ikke.

Slutt

- Begge gangene var jeg overbevist om at det egentlig var slutt, at jeg aldri mer skulle bli i stand til å utrette noe. Jeg måtte ha profesjonell hjelp for å komme tilbake.

- Var du redd?

- Ja, jeg hadde en angst som er navnløs og uten ansikt. Den lammer og gjør deg hjemløs og redd uten at du vet for hva eller hvorfor.

- Mottok du noen meldinger der inne i mørket fra de som befant seg på utsiden?

- Ja, og det er livsviktig at noen som står deg nær er der og viser at de er interessert i deg - glad i deg. Det er også livsviktig at de viser at de har tålmodighet til å vente på deg til du kommer deg ut av mørket.

- Tok det lang tid?

- Med meg tok det tid, et år første gang og litt kortere andre. Men det er individuelt, andre kommer over kneiken betydelig raskere.

Tilbakefall

- Var du redd for tilbakefall?

- Aldri et sekund. Når du er ute av tunnelen, er du sterkere enn før fordi du er blitt noen dyrebare erfaringer rikere. Du er i stand til å oppdage symptomene på et tidligere tidspunkt og kan kjøre deg selv litt mer forsiktig.

- Men verken jeg eller du eller noen andre har noen som helst garanti for at depresjonen ikke skal ramme, sier Inge Lønning.

GIR ANSIKT: Inge Lønning står åpent fram med sin sykehistorie og har gitt ansikt til denne folkesykdommen som rammer hver femte nordmann.