IRRITERT: Stortingsrepresentant Christian Tybring-Gjedde sier stemningen er dårlig mellom KrF og sitt eget Frp etter høstens maratonmøter i partiet som snart kan komme inn i regjeringen. Gårsdagens budsjettavtale hjelper heller ikke på humøret. Foto: Mats Rønning
IRRITERT: Stortingsrepresentant Christian Tybring-Gjedde sier stemningen er dårlig mellom KrF og sitt eget Frp etter høstens maratonmøter i partiet som snart kan komme inn i regjeringen. Gårsdagens budsjettavtale hjelper heller ikke på humøret. Foto: Mats RønningVis mer

Krøll på tråden mellom Frp og KrF

- Begeret er fullt

KrF møtes med klare advarsler fra flere i Fremskrittspartiet foran regjeringssonderingene. Christian Tybring-Gjedde sier omtalen av Frp sårer ham personlig.

- Nå har de holdt på i månedsvis og kalt oss de utroligste ting og sagt at vi har et dårlig menneskesyn og ønsker et kaldere samfunn, et sorteringssamfunn. Det går inn på meg personlig og på mange andre i Fremskrittspartiet, sa Tybring-Gjedde til pressen i vandrehallen på Stortinget onsdag.

Den frittalende stortingsrepresentanten sier stemningen er dårlig mellom KrF og Frp, dagen etter at den sjette borgerlige budsjettavtalen på rad ble akseptert med bare tre stemmers overvekt under et temperaturfylt gruppemøte i Fremskrittspartiet tirsdag kveld.

Advarer

Partikilder i Frp som Dagbladet har snakket med poengterer at landsstyret i Fremskrittspartiet vil kunne stemme ned en ny regjeringsplattform, dersom KrF ikke kommer med klare innrømmelser. I et slikt scenario er utgangspunktet for Frp at regjeringen fortsetter som før, med KrF på utsida.

- Nå skal man sondere og eventuelt forhandle. For min del er begeret helt fullt. Det tror jeg veldig mange i vår gruppe mener. KrF må forstå at de er et lite parti, og de er nødt til å gi innrømmelser til Fremskrittspartiet. Vi skal ha gjennomslag for det våre velgere ber om - ellers blir det ikke noe, sier han.

Under tirsdagens gruppemøte ble flere forhold ved den framforhandlede budsjettavtalen kritisert. At 350-kronersgrensa for momsfri netthandel fjernes, at kuttet til Human Rights Service ikke omgjøres og at trinnskatten økes i forhold til det opprinnelige budsjettforslaget, var blant angrepspunktene.

- Vi har kompromisset så mye at våre velgere har vanskeligheter med å kjenne oss igjen i regjering. Det kan vi ikke akseptere lenger.

- Sårende

Tybring-Gjedde mener KrF har skylda for at forholdet til Frp er dårlig.

- Vi ser annerledes på samfunnet enn KrF og har andre politiske løsninger. Det handler om at vi er to ulike partier. Men når man beskylder hverandre for ting som går på det personlige plan, så er det veldig sårende, sier han.

Partinestor og mangeårig formann Carl I. Hagen brukte ordene «allment raseri» da han tirsdag skulle beskrive stemningen i Frp etter at KrFs stemmer i stortingssalen tidligere på dagen hadde gitt flertall for å nulle ut Frp's store taxfree-seier i 2014, da det ble mulig å bytte tobakkskvoten i to flere vinflasker.

- Det var et raseri over at KrF i salen stemte mot en av våre hjertesaker samtidig som vi satt og forhandlet om budsjett, sa Hagen til Dagbladet på vei inn til onsdagens stortingsmøte.

12-9

Hagen var slett ikke alene om å være rasende på KrF, som om kort tid kan komme til å tre inn i regjeringen. Dagbladets kilder opplyser at budsjettavtalen - som i vanlige tilfeller pleier å godkjennes med overveldende flertall - bare ble vedtatt med tre stemmers overvekt. Stemmetallet var 12-9 på det opphetede gruppemøtet.

Under den etterfølgende pressekonferansen i vandrehallen, som ellers pleier å være en gemyttlig affære, hadde Njåstad følgende budskap til KrF-nestleder Kjell Ingolf Ropstad og resten av partiet hans:

- Vi kan ikke fortsette å samarbeide sånn!

I etterkant fulgte han opp overfor Dagbladet, som spurte om han gleder seg til å samarbeide med KrF i regjering:

- Jeg gleder meg til å gjennomføre Frp-politikk hver eneste dag. Det er det handler om for oss. Får vi til det, så gjør vi det. Men vi samarbeider ikke med KrF for å bli påført nederlag og gjennomføre KrF-politikk, sa han.

- Forstår Frp

Njåstad deler langt på vei Tybring-Gjeddes beskrivelser av reaksjonene i Frp som KrFs prosess rundt retningsvalget skapte.

FRP-POLITIKK: Finanspolitisk talsperson i Fremskrittspartiet, Helge André Njåstad, sier KrFs taxfree-finte provoserer. Reporter: Mats Rønning. Video: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer Vis mer

- Det et vi har vært vitne til i høst, gjør noe med oss. KrF har minutt for minutt snakket negativt om vårt menneskesyn i ulike fylkesårsmøter. Vi har benket oss foran fjernsynet og hørt en masse om Fremskrittspartiet som ikke stemmer, sier han og fortsetter:

- Vi er tydelige overfor KrF: Man kan ikke omtale et parti man skal samarbeide med på den måten.

KrFs Kjell Ingolf Ropstad som for alvor snart skal sette i gang med regjeringssonderinger på vegne av partiet sitt, mener tirsdagens votering om taxfree-endringen fra 2014 har en forhistorie som forklarer hvorfor det endte som det gjorde.

- Vi mener at utvidelsen fra fire til seks flasker vin var for mye. Derfor stemte vi imot dette i 2014 og i tråd med egen politikk. Men det er viktig at vi snakker godt sammen, og jeg skjønner at det som skjedde i dag var krevende for Fremskrittspartiet.