Frp truer med å gå ut av regjering:

- Begeret er fullt

Siv Jensen vil på Frps gruppemøte onsdag be om støtte til å sette hardt mot hardt overfor Erna Solberg. Hun bekrefter at konsekvensen kan bli at Frp bryter ut av regjeringen.

- BEGERET ER FULLT: På vei inn til det dramatiske gruppemøtet til Frp på Stortinget, kommer ikke Siv Jensen med nye uttalelser, men refererer til Dagbladets sak hvor hun truer med å trekke Frp ut av regjering. Video: Per Ervland / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Deler av Frp er i harnisk etter nyheten om at en 29 år gammel kvinne som er siktet for deltakelse i terrororganisasjonen IS, hentes hjem til Norge sammen med sine barn.

Det til tross for at Frp-leder Siv Jensen tidligere har sagt at norske myndigheter ikke skal løfte en finger for å hjelpe 29-åringen.

Flere Frp-topper har krevd at partiet revurderer sin regjeringsdeltakelse - både blant partiets fylkesledere, og i stortingsgruppa.

Nå tar partiledelsen grep for å komme dem i møte.

Truer Erna

Siv Jensen varslet onsdag at hun på Frps stortingsgruppe sitt møte senere samme dag, vil be om støtte til å sette hardt mot hardt overfor Erna Solberg.

Hun bekrefter overfor Dagbladet at konsekvensene kan bli å bryte ut av regjeringen.

- Vi kommer nå til å definere noen veldig klare krav fra Frp. Så blir det opp til Erna og Høyre å ta det på alvor eller ikke ta det på alvor. Det må skje ganske raskt. For begeret vårt er nå fullt. Vi sitter ikke i regjering for enhver pris. I IS-saken har de tre andre partiene beveget seg bort fra Frp, sier Siv Jensen til Dagbladet.

Fremskrittspartiet har hele tiden vært villig til å hente det syke barnet hjem - men ikke moren.

Tydelig misnøye

- Derfor står vi heller ikke bak den beslutningen som resten av regjeringen har fattet. Vi har veldig tydelig gitt uttrykk for at vi er uenig i dette, sier Jensen.

Hun påpeker at det er et stort flertall på Stortinget for å hente hjem kvinnen og barna - og mener «sannsynligheten for at dette ville skjedd uansett er ganske stor».

- Når det er sagt, så er det åpenbart hvorfor saken vekker sterke reaksjoner i Fremskrittspartiet. Det kommer på toppen av at vi over veldig lang tid har manglet tydelige gjennomslag for partiet og våre velgere, sier Frp-lederen.

Hun mener situasjonen er alvorlig.

- Alvorlig

- Vi er nå en del av en grå masse som ikke skaper begeistring i opinionen lenger, og i hvert fall ikke hos Fremskrittspartiets velgere. Oppfatningen er at Høyre i for stor grad bøyer av for KrF og Venstre. Det i seg selv fører til at regjeringens politikk blir gråere og kjedeligere. Da er det sånn at Frp og jeg, vi vil ikke dette lenger, sier hun.

Hun og hennes nestledere, Sylvi Listhaug og Terje Søviknes, ringte personlig til samtlige ledere i fylkespartiet i formiddag.

- Jeg har på vegne av Frp sagt fra om dette over lang tid, ved gjentatte anledninger i regjeringen. Jeg har advart og sagt at nå det er behov for klare seire og tydeligere gjennomslag. Dessverre er vår opplevelse at det skjer veldig lite.

Kan avgjøres om to uker

Hun sier at sentralstyret i partiet skal ha en strategisamling om to uker, og at det er et naturlig stoppunkt.

- Da får vi avklare veien videre basert på hvilken respons vi får på de kravene vi kommer til å framsette fra Erna og Høyre, sier hun.

- Konsekvensene av manglende imøtekommenhet fra statsministeren er å gå ut av regjering?

- Ja, det vil veldig fort bli konsekvensen, sier Siv Jensen.

Hun understreker at avklaringen må skje raskt.

- Enten så skjer det noe, eller så vil de fortsette som før. Da får det konsekvenser, sier hun.

Støttespillere kritisk

En av dem som åpent løfter diskusjonen om regjeringsdeltakelse, er stortingsrepresentant Kari Kjønaas Kjos (Frp) fra Akershus.

- For meg er det denne ene saken, og for første gang en sak som gjør at jeg ikke vil være en del av regjeringen, sier Kjønaas Kjos til TV2.

Hun sier hun vil stemme for å gå ut av regjering dersom det blir votering om spørsmålet.

Stortingsrepresentant Christian Tybring-Gjedde var tidlig ut og krevde en votering om regjeringsspørsmålet partiets gruppemøte onsdag.

– Det er ingenting som kan reparere dette. Det er ingen seier som vi kan få, som er mulig å få, sier Kjønaas Kjos til TV2.

Det virker usannsynlig at det blir noen slik votering.

Flere, deriblant parlamentarisk leder Hans Andreas Limi, har uansett påpekt at stortingsgruppen ikke er riktig organ for å ta stilling til regjeringsdeltakelsen.

Ba om ekstraordinært landsstyremøte

Det er det partiets mektige landsstyre - hvor blant annet fylkeslederne sitter - som skal bestemme.

- SKAPER IKKE PRESEDENS: Statsminister Erna Solberg sier at det ikke er aktuelt å ta i mot mødrene som har dratt til Syria. Video: Per Ervland. Reporter: Jørgen Gilbrant Vis mer

Tirsdag tok flere fylkesledere til orde for at det bør avholdes et ekstraordinært landsstyremøte.

Det gjelder blant annet fylkeslederne i Troms og Finnmark, Innlandet, Nordland, og Viken.

- Jeg har forlangt et ekstraordinært landsstyremøte! Veien videre må helt klart diskuteres, dette er ikke greit av våre såkalte samarbeidspartnere, sier fylkesleder Liv Gustavsen i Viken Frp, til Dagbladet.

Det er foreløpig litt uklart om det blir noe av nå.

Splittet

Det var tirsdag ettermiddag at det ble kjent at norske myndigheter var i ferd med å hente hjem en 29 år gammel norsk kvinne og hennes to barn, hvorav en fem år gammel gutt skal være alvorlig syk.

Nyheten ble møtt med stor jubel hos både Venstre og KrF, som har kjempet for at gutten skal reddes hjem, selv dersom det betyr at moren blir med.

Regjeringen har i utgangspunktet bare ønsket å hente hjem barna til foreldre som har søkt seg til IS - ikke de voksne.

Når regjeringen nå gjør det likevel, begrunnes det med humanitære hensyn, da gutten skal være alvorlig syk, og moren ikke ville gi ham fra seg.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer