Begge ble dømt

Retten tror på barnepikens forklaringer og dømmer pastor Helge Fossmo til livstids fengsel.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hvem er hvem i Knutby

(Dagbladet.no): Uppsala tingrett har offentliggjort sin dom i ettermiddag.

Pastor Helge Fossmo og hans barnepike Sara Svensson er funnet skyldig i drap og drapsforsøk.

Pastor Helge Fossmo er dømt for å ha planlagt og påvirket sin barnepike, Sara Svensson, til å ta livet av Alexandra Fossum, kona til pastoren.

Retten velger å tro på Sara Svenssons forklaring som knytter pastoren til drapet.

- Hun er lettet over at dommen har falt, og ser nå fram til ro i hverdagen. Men hun er svært dårlig, sier Sara Svenssons forsvarer, advokat Christer Söderberg til Expressen.se.

Sara Svensson er også dømt for drapsforsøk på Alexandra Fossmo, etter at hun ved et tilfelle slo Fossmos kone i hodet med en hammer.

Dette punktet kan bli anket, ettersom Svenssons forsvarer mener hammerslaget er å regne som mishandling, og ikke et drapsforsøk.

Erstatning

Helge Fossmo er også dømt for å ha planlagt og påvirket Svensson til å drepe naboen Daniel Linde (31), som overlevde revolverskuddene. Linde er tilkjent 315 000 svenske kroner i erstatning av de dømte. Pastorens barn er tilkjent 100 000 kroner hver i skadeerstatning.

Livstid

Helge Fossmo er dømt til livstidsstraff for ugjerningen, men kan søke regjeringen om benådning. Trolig vil han også anke avgjørelsen i tingretten inn for en høyere rettsinstans, ettersom han hele tiden har nektet for å ha noe med drapet og drapsforsøket å gjøre.

Sara Svensson er dømt til lukket psykiatrisk behandling på institusjon. Retten har åpnet for at hun utskrives om hun erklæres friskmeldt.

Merkelige omstendigheter

Helge Fossmo er etter en samlet vurdering frifunnet for drap på sin første kone, Helen Fossmo, i 1999.

Likevel bemerker retten at dødsfallet har skjedd under merkelige omstendigheter. Retten mener videre at det ikke kan utelukkes at de skadene som fantes på Helen Fossmo da hun ble funnet i badekaret, kan stamme fra et fall, slik pastoren har forklart.

Påtalemyndigheten uttaler i ettermiddag at de vurderer å anke frifinnelsen av postoren for dødsfallet til hans første kone.

Krevde frifinnelse

Sara Svensson har tilstått begge ugjerningene hun er dømt for, men hun hevder hun ble hjernevasket av pastoren som fikk henne til å utføre drapet og drapsforsøket.

Blant annet har flere tekstmeldinger mellom pastoren og barnepiken stått sentralt i etterforskningen.

Fossmos forsvarer krevde full frifinnelse for sin klient.

HELGE FOSSMO:</B> Den norske pastoren nekter for å ha planlagt drap.
OFRENE:</B> Alexandra Fossmo ble drept med revolver. Daniel Linde overlevde skuddene.
SARA SVENSSON:</B> Er psykisk syk, men erkjenner at hun skjøt Alexandra Fossmo og Daniel Linde.