- Begge burde fått strengeste straff

KRISTIANSAND (Dagbladet): - Det er ikke riktig å gi Jan Helge Andersen fire års rabatt. De gjerningene han utførte kvalifiserer også til lovens strengeste straff, sier bistandsadvokat Anne Kristine Bohinen som representerer Ada Sofie Austegard og hennes ektemann Hans Christian Brekke.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mammaen til drapsofferet Stine Sofie (8) reagerte med spontant sinne og bitre tårer da det under opplesningen av dommen ble klart at datterens drapsmann ble dømt til 17 års fengsel og slapp sikring. t.

De pårørende reagerer sterkt på at retten ved straffeutmålingen vektla at Andersen tilsto og etter rettens vurdering bidro i vesentlig grad til å oppklare saken.

Ekstremt

Kristiansand byrett sier i sin enstemmige dom at voldtekten av de to jentene og de etterfølgende drapene «representerer kriminalitet som uten tvil kvalifiserer for lovens strengeste straff.

Det er ikke mulig å forestille seg den frykt og de lidelser de to fornærmede gjennomgikk før disse til slutt døde. Det fremstår for retten som åpenbart at situasjonen hvor de tiltalte voldtok Stine Sofie Sørstrønen, mens Lena Sløgedal Paulsen satt ved siden av med et tøyplagg foran øynene, har vært ekstremt belastende.

På tilsvarende måte satt Stine Sofie Sørstrønen etterpå og overhørte først voldtekten av Lena Sløgedal Paulsen og senere drapet på henne, før de to tiltalte hadde et oppgjør seg imellom om hvem som skulle ta livet av henne. Selv om voldtekt og drap i seg selv er svært alvorlige handlinger, representerer det som her skjedde så hjerteløse og råe handlinger at drapene klart må ansees å være begått under særdeles skjerpende omstendigheter.»

Drapsmotivet

Retten er ikke i tvil om Kristiansens drapsmotiv:

I og med at han ikke på noe tidspunkt hadde gjort forsøk på å skjule sin identitet er det svært sannsynlig at han hadde til hensikt å ta livet av de to fornærmede fra første stund etter at disse først var blitt voldtatt.

Retten mener at Kristiansen på denne måten ville skjule voldtektene og unndra seg straffen.

Frikjent

Jan Helge Andersen er dømt for medvirkning til voldtekt av begge jentene. Etter rettens vurdering måtte det ha gått opp for ham at jentene skulle misbrukes seksuelt da kniven kom fram og de ble kommandert til å kle av seg.

Om drapet på Lena Sløgedal Paulsen ble Andersen frikjent for medvirkning fordi handlingen kom svært overraskende på ham.