Begge drepte

Knivdrapet på den forsvarsløse fargede unggutten viste fremmedhatet i sin ytterste konsekvens.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- JA, MED FLERE enn seks stemmer, sier juryformann Vidar Otnes, og Joe Erling Jahr er igjen funnet skyldig i drapet på 15 år gamle Benjamin Hermansen. Juryformannen fomler litt med papirene før han kommer til medtiltalte Ole Nicolai Kvisler. Han leser spørsmålet og gir svaret: - Ja, med flere enn seks stemmer. Kjennelsen har falt, det eneste som gjenstår er hvor mange år de skal sitte bak murene. Kvisler rister litt på hodet, men begge sitter tilsynelatende uberørt. I over tre timer har de ventet på kjennelsen, og når den kommer, er det som om den ikke angår dem. Det er stille i salen selv når de juridiske dommerne trekker seg tilbake for å vurdere kjennelsen i enerom. Det skjer så forretningsmessig når de kommer tilbake og kunngjør at de legger den til grunn. Dette er hverdagen for dommere og advokater, men denne kjennelsen er kanskje noe mer. Det er den endelige avgjørelsen om hvem som drepte i en sak som rystet Norge.

KNIVDRAPET på den forsvarsløse fargede unggutten viste fremmedhatet i sin ytterste konsekvens. Seks dager etter drapet i januar i fjor gikk over 30000 i fakkeltog i avmakt og protest. Gårsdagens fellende kjennelse var ikke noe ekko av denne protesten. Det var rettsstatens svar på et spørsmål om skyld eller uskyld. Juryen skulle ikke svare på om Benjamin ble drept under særdeles skjerpende omstendigheter i et rasistisk motivert drap. Det er en del av straffeutmålingen som allerede er i gang. 21 år gamle Joe Erling Jahr og 23 år gamle Ole Nicolai Kvisler ble dømt fordi juryen mente Benjamin Hermansen ble drept med to forskjellige kniver eller stikkvåpen. Juryen begrunner ikke sin kjennelse. Den skal bare si ja eller nei, men rettsmedisinerens vurdering av knivsårene var så framtredende i lagmannens rettsbelæring at den må ha vært grunnleggende for kjennelsen. Lagmann Jan M. Flod stilte spørsmålet om Jahr kunne hatt tid til å benytte to kniver. Og hvor hadde han i så fall den ene kniven mens han brukte den andre?

DET ER UNATURLIG stille etter kjennelsen. Selv forsiktig hvisking høres over flere benkerader. Benjamins mor, Marit Hermansen, sitter også så uberørt hun kan. Mens jeg syns jeg kan se at hun i alle fall har fått et svar.