Begge kildene trekker seg

Begge TV2s kilder til nyheten om at den russiske ubåten «Kursk» var lastet med atomvåpen, sier at de aldri har sagt at ubåten hadde atomvåpen om bord da den sank.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg har aldri gått god for at «Kursk» var lastet med atomvåpen da den sank. Det jeg har sagt er at jeg har sett et dokument der det står at «Kursk» var bygd for å bære atomvåpen, sier Harald Ramfjord, utviklingssjef i Global Tool Management. Selskapet spesialiserer seg på undervannsteknologi og er sentralt i arbeidet med å planlegge en heving av «Kursk».

Ramfjord sier at det han uttalte seg om er noe alle kan lese i fagtidsskrifter om våpen og sikkerhetspolitikk.

Også den andre kilden til TV2, den russiske parlamentarikeren og medlem av granskingskommisjonen etter «Kursk»-forliset, Grigorij Tomtsjin, benektet i går at han hadde uttalt seg om ubåten da forliset skjedde.

Han sier han bekreftet at «Kursk» var konstruert for å bære atomvåpen, men at han ikke svarte konkret på om ubåten var lastet med atomvåpen da den sank 12. august i fjor. 118 sjømenn omkom i ulykken.

Benekter atomvåpen

Russiske myndigheter benektet i går igjen kategorisk at det var atomvåpen om bord på «Kursk» da den sank. Det var beskjeden norske myndigheter fikk gjennom russisk UD og offentligheten gjennom pressetjenesten i den russiske Nordflåten.

Ramfjord sier han onsdag ble oppringt av TV2 og fortalt at Grigorij Tomtsjin hadde sagt til TV-stasjonen at det var atomvåpen om bord på «Kursk» da den sank.

- Det var derfor jeg lot meg intervjue, og fortalte om dokumentet jeg hadde sett, sier Ramfjord.

Utsatt for press

I TV2 mener man at man ikke har misbrukt sine kilder. Nyhetsredaktør Kjell Øvre Hellend sier at kildene sa det de sa, og at det ikke kan være noen tvil om dokumentasjonen.

Om Tomtsjin sier Øvre Helland:

- Jeg antar at han har vært utsatt for et visst press i løpet av dagen i går.

Om både Tomtsjin og Harald Ramfjord sier Øvre Helland:

- Det er mulig de ikke helt skjønte konsekvensene av det de sa.