Begge parter erklærer seg som valgvinnere i Iran

Full strid om valgseier.

SIKKER PÅ SEIER:  Mir Hossein Mousavi sier han har vunnet presidentvalget i Iran. Foto: AFP PHOTO/BEHROUZ MEHRI
SIKKER PÅ SEIER: Mir Hossein Mousavi sier han har vunnet presidentvalget i Iran. Foto: AFP PHOTO/BEHROUZ MEHRIVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet.no): Kort tid etter at opposisjonens presidentkandidat Mir Hossein Mousavi utpekte seg som valgvinner på en pressekonferanse i den iranske hovedstaden Teheran, kommer det en kontramelding fra det statlige nyhetsbyrået IRNA.

Nyhetsbyrået melder at det er sittende presidenten Mahmoud Ahmadinejad som vinner valget, ifølge NTB.

- Ved å få en majoritet av stemmene, er doktor Ahmadinejad den klare vinneren av det tiende presidentvalget. Nyhetsbyrået oppga ingen kilde for påstanden.

Mousavis erklæring fikk en ny knekk like etter, da lederen for den iranske valgkommisjonen opplyste at Ahmadinejad hadde fått 69 prosents oppslutning etter at 5,5 millioner stemmer var talt opp.

Stort oppmøte
Det har knyttet seg stor spenning til hvem som kommer til å vinne det iranske presidentvalget, og oppmøtet har vært så stort at myndighetene besluttet å holde valglokalene åpne helt fram til midnatt - seks timer lengre enn planlagt, skriver AP.

Allerede før stemmelokelene stengte var begge parter på banen for å forelle at de hadde vunnet. Da valglokalene stengte kalte Mousavi inn til pressekonferanse hvor han framholdt at han ville bli den neste presidenten.

- Jeg er den definitive vinneren av dette presidentvalget, framholdt han.

Også fra internasjonalt hold har det vært knyttet stor spenning til valget.

Viktige valg
I løpet av den kommende valgperioden vil Iran måtte ta viktige politiske avgjørelser, om forholdet til USA og hva som skal skje med landets omstridte atomprogram. Mens den sittende presidenten er kjent for en svært konfronterende linje i internasjonal politikk regnes Mousavi som en mer moderat kandidat.

Barack Obama har imidlertid sagt at USAs forhold til Iran ikke avhenger av hvem som blir valgt.

Iran har i dag et styresett som består av både noen demokratisk valgte styringsorganer og noen som velges med utgangspunkt i religiøs ekspertise.  Grunnloven gir den religiøse ledelsen, Khamenei og vokterrådet, svært vide fullmakter, og den religiøse ledelsen utgjør landets egentlige maktsenter.

FORTSETTER SOM PRESIDENT? Ifølge det statlige nyhetsbyrået fortsetter Mahmoud Ahmadinejad som president i fire år til. Foto: Scanpix
FORTSETTER SOM PRESIDENT? Ifølge det statlige nyhetsbyrået fortsetter Mahmoud Ahmadinejad som president i fire år til. Foto: Scanpix Vis mer