Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Begge parter erklærte seg som valgvinnere

Guineas første demokratiske presidentvalg ble preget av gatekamper og kaos.

GATEKAMPER:  Minst en person mistet livet og flere titall ble såret etter at flere hundre unge Diallo-tilhengere barket sammen med sikkerhetsstyrker i hovedstaden. Foto: AFP PHOTO / ISSOUF SANOGO/ SCANPIX
GATEKAMPER: Minst en person mistet livet og flere titall ble såret etter at flere hundre unge Diallo-tilhengere barket sammen med sikkerhetsstyrker i hovedstaden. Foto: AFP PHOTO / ISSOUF SANOGO/ SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Begge kandidatene erklærte mandag seg som vinnere etter det første demokratiske presidentvalget i Guinea siden frigjøringen fra Frankrike for over 50 år siden.

Men valgresultatene som ble kunngjort mandag kveld, viser at det er opposisjonsleder Alpha Conde som blir Guineas neste president med 52,2 prosent av stemmene.

Aggresjonen og urolighetene i Guineas hovedstad Conakry ble utløst av at Conde erklærte seg som vinneren av presidentvalget 7. november før resultatene ble kunngjort.

Tidligere statsminister Cellou Dalein Diallo mener at resultatene er basert på valgfusk, og proklamerte at det egentlig er han som er vinner og krevde etterforskning av Condes side.

- Dette er massivt fusk på alle nivåer, sa han.
Blodige gatekamper Minst en person mistet livet og flere titall ble såret etter at flere hundre unge Diallo-tilhengere barket sammen med sikkerhetsstyrker i hovedstaden.

Ungdommene skal blant annet ha kastet stein mot soldater, i tillegg til at de satte opp barrikader og brant dekk. Soldatene åpnet ild mot demonstrantene og en av dem ble drept i Ratoma, en forstad i Conakry, opplyser kilder ved politiet i landet.

- Det er akkurat slike sammenstøt vi ville unngå, sier den lokale farmasøyten Oumar Diallo Sadio som hørte skuddene under gatekampene.

- Diallos tilhengere uttrykker sinne fordi de er sikre på at det har vært juks i valget og at valgresultatet derfor ikke er riktig, sier 60-åringen.

- Fritt og rettferdig
Ratoma skal være det eneste distriktet i Conakry hvor Diallo seiret. Her fikk han 67 prosent av stemmene, ifølge delresultater.

- Jeg vet jeg har vunnet, sier Conde i en uttalelse og lister opp alle regionene hvor han har fått majoriteten av stemmene.

- Folket har stemt i fred og med stor modenhet, sier han og legger til at verden kan gratulere guineanerne.

Valget fremsto ifølge utenlandske valgobservatører som fritt og rettferdig, men verdenssamfunnet har vært bekymret for hvorvidt den tapende kandidaten vil godta resultatet.

Guineas nye leder skal sørge for at landet får en sivil regjering. Det vestafrikanske landet har vært styrt av diktatorer og militærjuntaer i 52 år.

(NTB)

NY PRESIDENT:  En soldat står oppstilt foran valgplakater av presidentkandidaten Alpha Conde, som mandag erklærte at han har vunnet valget. Foto: REUTERS/SCANPIX
NY PRESIDENT: En soldat står oppstilt foran valgplakater av presidentkandidaten Alpha Conde, som mandag erklærte at han har vunnet valget. Foto: REUTERS/SCANPIX Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!