Begge parter går i skyttergravene i Egypt

I verste fall går det mot borgerkrig for 80 millioner innbyggere

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det er duket for konfrontasjon når hærens frist til den folkevalgte presidenten går ut i ettermiddag.

Blodig alternativ - Jeg vil ofre blodet mitt for landets stabilitet og sikkerhet, sa Mursi i en følelsesladet tale seint i går kveld. Han la for sikkerhets skyld til at han var beredt til å dø for å forsvare embetet han er valgt til.

Mursi har valgt konfrontasjon, og ikke dialog, slik hæren, opposisjonen og demonstrantene ville. Om det likevel skulle være en åpning for dialog gjenstår å se. Alternativet kan bli blodig.

Opptakten til tidsfristen idag er at det verste slaget. 16 mennesker ble drept i natt og minst 200 skadd da uidentifiserte personer åpnet ild mot Morsi-tilhengere i Kairo.

GÅ AV: Demonstranter i Kairo krever at president Mohamed Mursi  går av. Foto: REUTERS/Mohamed Abd El Ghany Scanpix
GÅ AV: Demonstranter i Kairo krever at president Mohamed Mursi går av. Foto: REUTERS/Mohamed Abd El Ghany Scanpix Vis mer

Om det var provokatører som sto bak, vet vi ikke. Men volden har skapt ytterligere vondt blod mellom demonstrantene som vil ha Mursi fjernet, og Mursi-tilhengerne i Det muslimske brorskapet. Minst sju andre ble drept i kamper mellom støttespillere og opposisjonelle, melder aljazeera.com. Det gjør ikke situasjonen enklere at frontene allerede er så skarpe at tilhengere og motstandere av Mursi slåss i gatene på liv og død.

Trenger ikke sparke Mursi Hva som skjer klokka 17, 00 er enn så lenge bare spekulasjoner.

Hærsjef og forsvarsminister Abdel-Fattah al-Sisi kan avsette Mursi, men han trenger ikke å gjøre det. Han kan nøye seg med å sette grunnloven midlertidig til side, sette inn en sterkt statsminister som styrer via dekreter, inntil det kan holdes nyvalg. Den sterke statsministeren kan godt komme til å være al-Sisi selv. Et nyvalg er de militæres erklærte mål. Men det er trolig også deres reelle mål. De er neppe interessert i å styre via dekreter på sikt.

Spørsmålet er hva brorskapet og de enda mer ytterliggående salafistene gjør når Mursi enten avsettes eller vingeklippes. Prøver de å mobilisere sine tilhengere i gatene? Svarer de med vold? Har de mektige generalene planer om å innføre en umiddelbar unntakstilstand?

Spørsmålene er mange flere enn svarene. Det eneste vi vet er at de ytterliggående salafistene, som fikk 25 prosent av stemmene ned valget for litt over et år siden, ikke nødvendigvis står last og brast med Mursi og brorskapet. Salafistene har sagt at også de støtter tanken om et nyvalg.

Distanserer seg Det å distansere seg fra Mursi er uansett trolig et godt trekk. Det er uklart hvor stor støtte Mursi ennå har hos den jevne egypter. Men det folk har kunnet registrere etter at Mursi ble valgt i fjor er at økonomien ikke har blitt bedre og at arbeidsledigheten har økt. Det går ut over alle, også Mursis kjernevelgere, og salafistene.

I tillegg har Mursi brukt sitt embete til å monopolisere makt, og ikke å være president for hele Egypt, akkurat det de stort sett sekulære demonstrantene kritiserer ham for.

I verste fall kan Egypt - hvis Mursi velger å mobilisere sine tilhengere - gå mot en borgerkrig. I så fall kan vi få et nytt Syria, bare i enda større format. Egypt har 80 millioner innbyggere, mens Syria har 20.

Men den politisk og kulturelle mosaikken i Egypt er ikke så komplisert som i Syria, der er det en endeløs mengde grupper skilt av etnisitet, og religiøse og kulturelle skott. I tillegg har man Egypts militære som trolig ennå er et stabiliserende element, i motsetning til hva det er i Syria. Hæren er fortsatt Egypts egentlige makthavere, hvis den vil. Nå har den sagt at den vil.