Begge pilotene forgiftet i cockpit

Nordsjøhelikopter med 19 oljearbeidere om bord måtte nødlande på grunn av giftgass i kabin og cockpit.

GIFTGASS: Det var i et helikopter av denne typen, et Sikorsky S-92, at nestenulykken inntraff. 
Foto: Kristoffer Rivedal
GIFTGASS: Det var i et helikopter av denne typen, et Sikorsky S-92, at nestenulykken inntraff. Foto: Kristoffer Rivedal Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): I går skrev Dagbladet at norske forskere ved Statens arbeidsmiljøinstitutt er først i verden til å påvise giftige organofosfater i lufta som flypassasjerer og besetning puster inn.

I dag kan Dagbladet avsløre at en alvorlig giftgasshendelse inntraff i en av CHC Helikopterservice sine maskiner av typen Sikorsky S-92 som fraktet oljearbeidere ut i Nordsjøen 24. november i fjor.

Turbinoljene som brukes i flymotorer inneholder kjemiske stoffer som under høy temperatur kan utvikle seg til nervegassliknende forbindelser som har vist seg å kunne gi skader på nervesystemet og psykoser.

Giftige gasser kan finne veien til kabin og cockpit fordi passasjerfly henter oppvarmet pusteluft fra motorrommet.

Dramatisk hendelsesrapport I en hendelsesrapport, en såkalt Flight occurence report, som de to pilotene sendte til Luftfartstilsynet, går det fram at de ble nødt til å avbryte flygningen til oljeplattformen og returnere til Kristiansund på grunn av giftgassen som gjorde begge pilotene syke.

Det går fram av rapporten at pilotene merket en sterk, kjemisk lukt da de skrudde på varmesystemet i kabinen før take off. De valgte likevel å fly siden slik lukt som regel forsvinner i løpet av et par minutter.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer