Begge rømlingene tatt

Tobias Jardeberg overga seg i kveld frivillig etter å ha forskanset seg i timevis.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): I 18-tida ble også den siste rømlingen arrestert etter en flere timer lang forskansning utenfor Degerfors. Politiets forhandlere fikk ham til slutt til å legge ned våpnene. Ingen skal ha kommet til skade under det sju timer lange dramaet.

En time tidligere ble Åke Martinsson pågrepet uten dramatikk på jernbanestasjonen i Degerfors, melder Expressen. Dermed er begge de to farlige forbryterne bak lås og slå igjen etter å ha vært på frifot siden torsdag.

Det var i 11-tiden at politiet laget en jernring rundt det gamle skoleområdet etter at det ble avfyrt to skudd. Politiet trakk seg tilbake og forsøkte å få Tobias Jardeberg til å overgi seg.

- Det var ikke politiet som avfyrte skuddene, sier kriminalsjef Lars Nylén.

Politiet vet fortsatt ikke om det var Jardeberg selv som skjøt.

Flere personer i huset

28-åringen tilhører en kriminell organisasjon som skal ha hjulpet ham under flukten og gitt ham automatvåpen, pistoler og håndgranater, ifølge Aftonbladets kilder. Det var flere andre personer i huset med ham.

- Dette kan ende med en massakre. Jeg kommer uansett ikke til å overgi meg, hadde Jardeberg sagt til sine venner etter flukten.

De beskriver ham overfor Aftonbladet som paranoid og med store psykiske problemer.

Politiet trakk seg tilbake

Politiet jaktet i natt på rømlingene i Strömtorpområdet - nordvest for Degerfors. Et av husene ved den nedlagte skolen skal være et kjent tilholdssted for kriminelle, og de tror Jardeberg sov der. To skudd ble avfyrt da politifolk fra Den nasjonale innsatsstyrken tok seg fram mot den gamlerektorboligen i formiddag. Ingen kom til skade, og de trakk seg raskt tilbake. Politiet observerte seinere Jardeberg gjennom vinduene.

- Vi skal ikke konfrontere dem. Vi ønsker at de skal legge ned våpnene, sa Bertil Olofsson som er sjef for spesialstyrken.

Tobarnsfar som gissel

Det var erfarne forhandlere fra Stockholm som fikk til det fredlige utfallet. Politiet gjorde alt for å ikke provosere fram mer skyting.

- De kommer seg ikke ut derfra. Det spiller ingen rolle om det tar timer eller dager. Vi vil at de skal bli tatt uskadd, sa Olofsson til Aftonbladet.se.

Det var torsdag i forrige uke at Jardeberg og Martinsson rømte fra Mariefredanstalten med fengselsbetjent Hans Wickman (54) som gissel. Han klarte å rømme dagen etter.

BAK LÅS OG SLÅ Tobias Jardeberg (28) (venstre) forskanset seg i rektorboligen ved en nedlagt skole da han ble tatt. Åke Martinsson (35) er også pågrepet.
<B>MARIEFREDSANSTALTEN: Væpna med kniver truet de to forbryterne seg ut av fengselet vest for Stockholm.
<B>MENNESKEJAKT: Politiet trålet skogen i Degerforsområdet på jakt etter de to farlige rømlingene som kidnappet en fangevokter torsdag.