- Begge sider ønsker å gi diplomatiet en sjanse

Sikkerhetsrådet møter iranske representanter i dag for å diskutere Irans omstridte atomprogram.

LAVE FORVENTNINGER: Tyrkias utenriksminister Ahmet Davutoglu (t.v.) hilser på Irans sjefforhandler Saeed Jalial før atomforhandlingene mellom Iran og de seks fast medlemmene av Sikkerhetsrådet starter i Istanbul lørdag. Forventningene før møtet skal være lave. Foto: Osman Orsal / Reuters / NTB scanpix
LAVE FORVENTNINGER: Tyrkias utenriksminister Ahmet Davutoglu (t.v.) hilser på Irans sjefforhandler Saeed Jalial før atomforhandlingene mellom Iran og de seks fast medlemmene av Sikkerhetsrådet starter i Istanbul lørdag. Forventningene før møtet skal være lave. Foto: Osman Orsal / Reuters / NTB scanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no/NTB): Forhandlingene mellom USA, Russland, Storbritannia, Kina og Tyskland på den ene siden og Iran på den andre ble brutt i fjor. Lørdagens møte, som starter i Istanbul i Tyrkia lørdag ettermiddag, blir det første i sitt slag på 15 måneder.

- På dette stadiet ønsker begge sider å gi diplomatiet en sjanse. De ønsker å starte en prosess heller enn å tvinge fram en rask løsning, sier kommentator Michael Adler fra Woodrow Wilson International Center for Scholars til Al Jazeera.

Lave forventninger Samtalene skal handle om Irans atomprogram. Det store stridsspørsmålet er hva som er hensikten med dette programmet: Snakker iranerne sant når de sier de bare vil bygge kjernekraftverk, eller forsøker de i virkeligheten å skaffe seg atomvåpen?

Flere kilde nær forhandlingen mener det ikke er grunn til å forvente for mye, og at det beste man kan håpe på er at det blir enighet om å holde flere forhandlingsrunder de kommende ukene.

- Vinduet for et diplomatisk gjennombrudd knyttet til Irans atomprogram er i ferd med å lukke seg. Dersom disse forhandlingene ikke bærer frukter, har ikke USA flere løsninger å komme med, sier en representant for amerikanske myndigheter til CBS News.
 
Flere land, blant annet USA, frykter at Iran prøver å produsere en atombombe.

- De sier at atomprogrammet bare er fredelig, og de påpeker at en søken etter atomvåpen går imot Islam. Vi vil at de skal demonstrere tydelig at de ikke har noen ambisjoner om å lage en atombombe, sa den amerikanske utenriksministeren Hillary Rodham Clinton under et internasjonalt møte torsdag denne uka.

Kritiserer vestlige ledere Dette fikk en av irans religiøse ledere, Ayatollah Mohammad Emami-Kashani, til å reagere.

- Vestlige ledere bør komme med logiske reaksjoner til Irans forslag og slutte med de lite konstruktive anklagene mot den Islamske republikk, sa Emami-Kashan til Islamic Republic News Agency fredag, ifølge CNN.

Før møtet sa imidlertid partene at de vil gjøre sitt ytterste for å forsøke å få løst stridsspørsmålet denne gangen.

Mark Fitzpatrick ved Det internasjonale instituttet for strategiske studier IISS i London mener ifølge nyhetsbyrået DPA at iranerne viser ekte forhandlingsvilje. Dette skyldes ikke minst at de nå føler presset fra internasjonale økonomiske straffetiltak, sier han.

Mangler nøkkelperson Til tross for forsiktig optimisme fra Fitzpatrick, er utfordringene store under dagens toppmøte. Og de blir ikke mindre ved at en av nøkkelspillerne på iransk side ikke er til stede ved forhandlingsbordet i Istanbul. Ayatolla Ali Khamenei, den øverste lederen for regimet i Teheran, er likevel den som må ta de viktigste beslutningene.  Ifølge en profil utarbeidet av etterretningsfolk i USA føler Khamenei ikke bare dyp mistro overfor vesten. Han sliter angivelig også med et mindreverdighetskompleks, fordi han ble åndelig leder takket være sin lojalitet til forgjengeren ayatolla Ruhollah Khomeini.

Utdannelse Hans maktposisjon har dermed ikke grunnlag i hans egne teologiske kvalifikasjoner. - Mange hadde bedre utdannelse enn ham, og han måtte til stadighet bevise overfor folk som så ned på ham at han virkelig dugde, sier psykologen Jerrold Post til nyhetsbyrået Reuters. Samtidig sier amerikanske fagfolk at lederne i Teheran neppe har tatt den endelige avgjørelsen i spørsmålet om utvikling av atomvåpen ennå. Denne avgjørelsen må tas av 72 år gamle Khamenei, som offentlig har stemplet slike våpen som «syndefulle». - Dette gir ham en utvei Han kan vise til sin tidligere uttalelse om at det er en synd å ha og bruke atomvåpen, og dermed vil han ikke framstå som skammelig eller svak, hvis han får til en avtale som utelukker utvikling av slike våpen, mener den amerikanske analytikeren Paul Pillar.

Balansekunst - Han har alltid vært en balansekunstner, med evne til å veie motstridende interesser opp mot hverandre. Dette er på en måte positivt, men på den andre siden kan det skape inntrykk av at han vakler, mener Jerrold Post. Siden de diplomatiske forbindelsene mellom Iran og USA ble kuttet for over 30 år siden, har amerikanerne sjelden kunnet studere iranske ledere på nært hold. - Amerikanske spiontjenester må støtte seg til fjernanalyser, som ofte kan være unøyaktige, skriver Reuters. Fagfolkene leser det som skrives i utenlandske lederes hjemland, studerer taler og tar for seg ledernes reaksjoner på krisesituasjoner. Avhoppere fra regimer i lukkede land kan også komme med verdifull informasjon om indre forhold. Samtidig merker de seg forhold som kan ha preget den enkelte leders utvikling. Det gjelder hans eller hennes familiebakgrunn, deres seire og nederlag og deres forhold til andre personer i landets elite.

VIL FORSTÅ DEM: Hva foregår egentlig inne i denne mannens hode? Amerikanske fagfolk har utarbeidet psykologiske profiler som skal gjøre det lettere å forstå den åndelige, iranske lederen ayatolla Ali Khamenei og andre iranske ledere. Foto: Caren Firouz / Reuters / NTB scanpix
VIL FORSTÅ DEM: Hva foregår egentlig inne i denne mannens hode? Amerikanske fagfolk har utarbeidet psykologiske profiler som skal gjøre det lettere å forstå den åndelige, iranske lederen ayatolla Ali Khamenei og andre iranske ledere. Foto: Caren Firouz / Reuters / NTB scanpix Vis mer